Idén is beragyogja a fényvonat esténként a palotabozsoki vasúti múzeumot

2023. december 16. szombat 10:53

Idén is beragyogja a fényvonat esténként a palotabozsoki vasúti múzeumot

Idén is karácsonyi hangulat költözött az egykori vasútállomásra Palotabozsokon. A napjainkban már múzeumként működő indóház mellett pihenő Abmot motorvonat „fényvonattá" változik, és délután négy és este nyolc között beragyogja a vágányok környékét.


Amint arról lapunkban korábban beszámoltunk, hosszú ideig állt a pécsi főpályaudvar területén, a fűtőházhoz közel egy, az 1930-ban gyártott ABmot Ganz motorvonat és a hozzá tartozó BCX mellékkocsi. A már természetesen évtizedek óta a forgalomból kivont szerelvény állapota egyre rosszabbá vált, félő volt, hogy végleg az enyészeté lesz.

Két éve a MÁV a Vasúti Múzeum Palotabozsok Hagyományőrző Egyesület kezelésébe adta a járművet, amelyet még abban az évben elszállítottak a kelet-baranyai településre, majd rövid időn belül elkezdték a felújítási munkálatokat. A vonat hamar az egykori állomáson létrehozott kiállítás egyik ékessége lett, amelyet természetesen látogathatóvá tettek az érdeklődők számára is.

Akárcsak a korábbi esztendőkben, idén is díszvilágítást kapott a szerelvény. A mostani advent kezdetén pedig egy úgynevezett „Fényvonat ünnepséget" is szerveztek a palotabozsoki vasúti múzeumban.

Egykor jelentős állomás volt

A Pécs-Bátaszék vasútvonal egyik jelentős, hosszú időn keresztül nagy forgalmat bonyolító állomása volt Palotabozsok. Sajnos a 2003-as, majd a 2009-es vonalbezárásokkal a vonatközlekedés megszűnt. Ludvig Károlynak és társainak köszönhetően azonban a vasutas hagyományok tovább élnek a településen, az indóház 2019 óta múzeumként működik.




A civilek az elmúlt években is folyamatosan fejlesztették a Vasúti Múzeum Palotabozsok kiállítását, amelyre a 30/997-6422-es telefonszámon lehet előzetesen bejelentkezni. Az egyesület továbbra is minden támogatást és segítséget - akár önkéntes munkát - örömmel fogad, mivel az anyagi lehetőségeik korlátozottak.


Képünkön: az ünnepi díszbe öltöztetett öreg jármű 2021-ben. 

Palotás Péter