Hősies helytállásáért tüntettek ki egy pécsi tűzoltót

2020. augusztus 31. hétfő 13:59

Hősies helytállásáért tüntettek ki egy pécsi tűzoltót

Rendhagyó ünnepi állománygyűlésen vehették át elismerésüket augusztus 26-án a főigazgatóságon azok a kollégák és szakmai partnerek, akik az elmúlt időszakban kimagasló teljesítményt nyújtottak. A legkiválóbbak között olyanok is voltak, akik életművükkel állítottak példát mások elé, és azok is elismerést kaptak, akik egy-egy életveszélyes pillanatban segítettek a bajbajutottaknak. 

 

Az államalapítás tiszteletére rendezett állománygyűlés adott alkalmat arra, hogy a főigazgatóságon átvegyék elismerésüket azok, akiknek az elmúlt hónapokban érvényben lévő korlátozások miatt erre nem volt alkalmuk.

Dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, főigazgató gratulált azoknak, akik nemcsak szakmai kötelezettségüknek tettek eleget, hanem emberi mivoltukban is rendkívülit nyújtottak, hősies helytállással, vagy hosszú időn át fáradhatatlan elhivatottsággal mutattak jó példát másoknak.

Hősies helytállásért ítélt oda elismerést egy pécsi tűzoltónak az országos katasztrófavédelmi főigazgató. A kolléga egy lakástűznél segített a bajba jutott lakótársaknak. Kigyulladt egy tízemeletes társasház egyik hatodik emeleti lakása május 5-én Pécsett.

A házban lakó Hotter Tamás tűzoltó törzsőrmester éppen szabadnapját töltötte, amikor észrevette, hogy az egyik lakásból füst áramlik ki. A hatodik emeletre érve látta, hogy az adott szinttől felfelé a lépcsőház megtelt füsttel. A tűzzel érintett lakás ajtaja nyitva volt, a lakók bent tartózkodtak.

Őket a törzsőrmester a lakásból alsóbb szintre küldte, hogy ne legyenek életveszélyben, majd áramtalanította az ingatlant és értesítette a pécsi tűzoltóság ügyeletét. Kihúzta a konyhai villanytűzhelyt a helyéről, és eloltotta az ott égő bútorzatot, emellett megkezdte a lakás és a lépcsőház átszellőztetését. Hősies helytállása elismeréseként dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója elismerésben részesítette a pécsi hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjét.

A Dr. Balogh Imre Emlékpályázat nyertesei is átvehették díjukat. Különdíjjal ismerték el Karsa Róbert tű. ezredes, Baranya megyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettesnek a szabadtéri tüzek modellezésével kapcsolatos pályaművét. Dr. Balogh Imre, az egykori Nehézipari Minisztérium néhai főosztályvezetője elkötelezett pártolója volt a tűzvédelmi szakterületnek. A róla elnevezett díj megalapítását özvegye kezdeményezte 2000-ben.

Forrás: Katasztrófavédelem