Horvátország is megépíti az utat a határig - Célegyenesben az M6-os sztráda meghosszabbítása

2020. március 06. péntek 16:39

Horvátország is megépíti az utat a határig - Célegyenesben az M6-os sztráda meghosszabbítása

Horvátország és Magyarország megállapodott abba, hogy Magyarország megépíti az M6 autópályát, Horvátország pedig befejezi gyorsforgalmi útját a határig. A projektnek 2023-ig kell elkészülnie, jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Zágrábban. 

 

 

A politikus az EU-tagországok külügyminisztereinek informális találkozójára érkezett a horvát fővárosba, ahol együttműködési megállapodást írt alá a rijekai egyetemmel a magyar nyelv és kultúra oktatásáról, valamint több kétoldalú tárgyalást is folytatott.
Kiemelte: Magyarország számára Horvátország rendkívül fontos partner, ugyanakkor jogosan van az embereknek az az érzése, hogy sokkal többet is profitálhatnánk a Horvátországgal való együttműködésből.

Tavaly megdőlt a kereskedelmi forgalom rekordja 2,5 milliárd euró fölötti teljesítménnyel, több mint 640 ezer magyar ment nyaralni Horvátországba, és azok után, hogy Horvátország az első számú beruházási célpontja a magyar tőkének, világosan látszik, hogy a politikának is fel kéne vennie a tempót - fogalmazott Szijjártó Péter.

"Amennyiben a horvát kormány egy kicsit aktívabb lenne a jövőben, akkor mind a magyar, mind a horvát gazdaság, mind pedig a magyar és horvát emberek, sokkal többet tudnának profitálni a kétoldalú kapcsolatrendszerből" - húzta alá.

Szijjártó Péter jelezte: a nap folyamán két lépést tettek előre.

A rijekai egyetem Horvátország három legjobb egyeteme közé tartozik, és szeptembertől magyar nyelvi és kulturális képzést indítanak magyar lektor részvételével. Ezáltal már a harmadik horvátországi egyetemen lesz biztosított a magyar nyelv és kultúra oktatása - mondta. A zágrábi és az eszéki egyetemeken összesen 125 egyetemi hallgató tanul a magyar tanszékeken.

"Fiume fontos szerepet játszik a magyar-horvát kapcsolatokban. A Mol Nyrt. nemrégiben egy óriási, 540 millió eurós finomító felújító beruházásról döntött, és mivel sok magyar látogatja ezt a térséget, Magyarország hamarosan engedélyt fog kérni a horvát kormánytól arra, hogy egy konzuli képviseletet működtessünk a városban, ahol nemrég egy magyar ház is megkezdte működését" - tette hozzá.

A miniszter szerint rendkívül fontos a két ország közötti összeköttetés javítását is.

"Hiszen úgy döntöttünk kereskedelmi rekordot, és úgy jön magyar tőke Horvátországba, hogy a 350 kilométeres határszakaszon csak hét legális átkelési lehetőség van" - hangsúlyozta. Ötven kilométer az átlagos távolság az átkelési lehetőségek között, míg Nyugat-Európában ez 2,5-3 kilométer. Világosan látszik, hogy ez egy tarthatatlan, versenyképtelen helyzet - mutatott rá.

Mint monda, többször kezdeményezték a horvát kormánynál, hogy növeljék a határátkelőhelyek számát, most pedig megállapodtak abban, hogy Magyarország megépíti az M6 autópályát, Horvátország pedig befejezi gyorsforgalmi útját a határig. A projektnek 2023-ig kell elkészülnie. (A magyar szakasz építése várhatóan most tavasszal elkezdődik, erről ide kattintva olvashat bővebben.)

Két kis forgalmú határátkelőhelyet is nyitnak a közeljövőben, valamint Murakeresztúrnál elkezdik a Mura-híd tervezését.

Fejlesztik továbbá a vasúti kapcsolatokat, Budapest-Eszék és Budapest-Split vasútvonalon. "Ezzel Magyarország, a magyar gazdaság és magyar emberek számára számos könnyítést érünk el azáltal, hogy a két ország határán sokkal gyakrabban és könnyebben lehessen majd átkelni" - fejtette ki Szijjártó Péter.

A határmenti közlekedésfejlesztésről délután írt alá megállapodást a miniszter Oleg Butkovic horvát tengeri, közlekedési és infrastruktúráért felelős miniszterrel.

Képünkön: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Oleg Butkovic tengeri, közlekedési és infrastruktúráért felelős horvát miniszter sajtótájékoztatót tart, miután egyetértési nyilatkozatot írtak alá a határ menti közlekedésfejlesztésről Zágrábban

MTI