Hihetetetlen, milyen messzire jutottak Baranyából a kányák

2022. szeptember 19. hétfő 16:02

Hihetetetlen, milyen messzire jutottak Baranyából a kányák

A nyáron jeladózott öt barna kányafióka már hetekkel ezelőtt megkezdte vonulását, közölte a madártani egyesület baranyai csoportja.

 

Az augusztus 31-én kapott adatok alapján jelenleg az alábbiakat tudjuk tartózkodási helyükről:


1. A kétfiókás fészeben jelölt egyik fióka Görögországig jutott. Itt elnémult az adója, és az utolsó jelzések alapján feltételezzük, hogy egy nehezen megközelíthető kopár, sziklás helyen elpusztult. A görög kollégák keresési kísérletei eddig nem vezettek eredményre.

2. A kétfiókás fészekben jelölt másik fióka Horvátország keleti részén, majd Bosznia-Hercegovinán keresztül érte el az Adriai-tengert. Azt átrepülve az olasz csizma délnyugati részéhez ért. Jelenleg a Messinai-szoros környékén pihen.

3. A háromfiókás fészekben jelölt egyik fióka a kezdeti hazai és szlovákiai kalandozások után Horvátország felé vette az irány, majd az Adriai-tenger felett átkelve Olaszország középső részéig repült. Innen Szicíliát érintve Tunéziánál érte el Afrika területét. Most éppen Tunisz környékén piheni ki a Földközi-tenger átrepülésének fáradalmait.

4. A háromfiókás fészekben jelölt másik fióka délkeleti irányban távozott a Kárpát-medencéből. Szerbiát átszelve, némi bulgáriai és romániai kitérő után Törökországig jutott. Jelenleg a Dardanellák környékén gyűjti az erőt az út folytatásához.

5. A háromfiókás fészekben jelölt harmadik fióka Szerbián és Bulgárián keresztül szinte nyílegyenesen repült, majd a Boszporuszon keresztül érte el Ázsia területét. Törökországot délkeleti irányban átszelve Szíriában folytatta útját, és Jordánia északkeleti részét érintve Szaúd-Arábiában érte el a Vörös-tenger partját. Itt partvonal mellett délkeleti irányban Jemenig haladt, és jelenleg is az ország keleti részén tartózkodik.

Érdekesség, hogy egy Baján jeladózott öreg madár szinte ugyanazt az útvonalat követi, mint az 5. pontban jelzett fióka. Valószínűleg együtt vonulnak.

 

Forrás: Magyar Madártani Egyesület - Fotó: Németvári Nóra