Hetven év, s egy rendkívüli pályafutás után elbúcsúzott a katedrától Tillai Aurél

2023. szeptember 15. péntek 10:17

Hetven év, s egy rendkívüli pályafutás után elbúcsúzott a katedrától Tillai Aurél

Több mint 70 év, ami már önmagában sem kevés, és ha hozzátesszük azt is, hogy 70 tanítási év, akkor ez a szám egészen rendkívülivé válik. Gondoljuk bele, ezen időszak alatt mennyi sikeres komponálás, vezénylés, szemeszter, záróvizsga, kollokviumtörtént, s emellett milyen sok végzett diák, élmény, tapasztalat, emlék lett... de mindenek felett a tudás, a szakmai alázat és a magas színvonalú képzés volt az alap.

 

Tillai Aurél, professor emeritus 1952-ben kezdett a PTE Művészeti Kar jogelődjeinél tanítani. A tanítással egyidejűleg vezette a Pécsi Kamarakórust, közben megválasztották Pécs díszpolgárának, megkapta a Kossuth-díjat, 2 éve pedig a pécsi polgárok Tüke-díját.

Egész életpályáját az elhivatottság, a zenei művészet területén végzett nemes és sokoldalú tevékenység jellemezte. Nem csak a magyar kóruskultúra nagykövete, hanem a pécsi zenei kóruséleté, zeneszerzésé és zenepedagógiáé is. Mindent elmond kiemelkedő és nagyszerű pályafutásáról az a közel két tucat jelentős elismerése, amelyet elnyert.

Közel a 93. életévéhez, az aktívegyetemi munkát végleg befejezve, ünnepélyes szakmai búcsúztatására 2023. szeptember 13-án került sor a PTE Művészeti Kar Liszt Ferenc Hangversenytermében, ahol Dr. habil Lengyel Péter, a Művészeti kar dékánja, Dr. Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszteri biztosa és egyben volt tanítványa,

Dr. Kovács Szilárd Ferenc, a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti intézet igazgatója, Prof. Dr. Lakner Tamás, a Zeneművészeti Intézet, Zenei Elméleti és Kórus Tanszék vezetője és egyben volt tanítványa, Dr. habil. Antal Laura,a Zeneművészeti Intézet, Zenei Elméleti és Kórus Tanszék adjunktusa és szintén volt tanítványa búcsúztatta őt ünnepélyes keretek között.

Az ének-zene szakos hallgatókból álló kórus stílusosan dallal köszönte meg a 70 évnyi példa értékű munkát, és kívántak neki pihenéssel teli, békés nyugdíjas éveket erőben, egészségben.

 

Forrás: PTE - Fotó: PTE/Csortos Szabolcs