Hétmilliárdos csalási ügy gyanúsítottjait tartóztatták le Pécsett

2023. április 20. csütörtök 17:15

Hétmilliárdos csalási ügy gyanúsítottjait tartóztatták le Pécsett

A Pécsi Járásbíróság csütörtökön elrendelte két budapesti férfi letartóztatását egy hónapra bűnsegédként, bűnszövetségben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének alapos gyanúja miatt. 

 

 

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsítottak társaikkal valótlan tartalmú számlákat befogadó és tényleges tevékenységet nem végző cégekből álló színlelt informatikai szolgáltatásokra létrehozott számlázási hierarchiát alkottak meg azzal a céllal, hogy a számlát befogadó gazdasági társaságok - a részükre kiállított és általuk befogadott és felhasznált fiktív számlák könyvelésbe történő beállításával végrehajtott - adóelkerülési magatartásához segítséget nyújtsanak.

Az elsőrendű gyanúsított működtette a számlázási láncolatot, a másodrendű gyanúsított a több cégből és több szintből álló fiktív számlagyár működtetése során az érintett cégek tevékenységéhez kapcsolódó adminisztratív feladatok ellátásában vett részt aktívan.

A bűncselekményben huszonkilenc cég érintett. Az elsőrendű gyanúsított egyiknek sem volt ügyvezetője, sem tagja, de valamennyi cég bankszámlája és a hozzá tartozó bankkártya felett rendelkezett. A gyanúsítottak 2021-től kezdődően elfogásukig a jelenlegi adatok szerint a költségvetésnek több, mint hétmilliárd forint vagyoni hátrány okozásához járultak hozzá tevékenységükkel.

A gyanúsítottak mindketten büntetett előéletűek. Alaposan tartani lehet attól, hogy szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének, elrejtőznének, az eljárásban résztvevő egyéb személyek befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszközök, okiratok megsemmisítésével, meghamisításával vagy elrejtésével meghiúsítanák, veszélyeztetnék a bizonyítást. Erre figyelemmel a bíróság a letartóztatásukat elrendelte.

Az ügyész a bíróság végzését tudomásul vette, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, a határozat nem végleges.

Forrás: Pécsi Törvényszék