Három baranyai tó vízminősége felelt meg a követelményeknek

2019. június 14. péntek 09:11

Három baranyai tó vízminősége felelt meg a követelményeknek

Baranya megyében három tóban javasolják a fürdést a kormányhivatal szakemberei: az Orfűi-tónál lévő Kistó strandon, a Pécsi-tó gát melletti részénél, valamint az Abaligeti-tó szabadstrandján biztonságosan megmártózhatunk a hőségben. Május végén végezte el a Baranya Megyei Kormányhivatal a felsorolt természetes fürdőhelyek vízminőségének szezon előtti vizsgálatát, mindhárom helyszín esetében megfelelő eredménnyel. 

 

 

A kormányhivatal csak megfelelő vízminőség és a közegészségügyi feltételek megléte esetén engedélyezi a fürdővízhasználatot.

Az elmúlt három évben elvégzett vízvizsgálatok összesített eredményei alapján a Pécsi-tó kiváló, az Orfűi-tó és az Abaligeten lévő tó pedig jó minősítést kapott, így ezekben nincs akadálya a fürdésnek.

Az említett helyszíneken az ellenőrzés - meghatározott ütemterv szerint - a nyári hónapokban is folytatódik, így a vízminőség folyamatosan nyomon követhető lesz.

A kormányhivatal szakemberei felhívják a felfrissülésre vágyók figyelmét, hogy csak a fentebb megnevezett helyeken fürödjenek.

Baranyában is vannak olyan természetes vizek, amelyekben a kánikulában - a tiltás ellenére - gyakran látni fürdőzőket. Nem javasolt a megmártózás azokban a természetes vizekben, amelyeknek a vízminőségét a hivatal rendszeresen nem ellenőrzi.

Ezek közé tartozik a pécsváradi Dombay-tó, a Duna mohácsi szakasza, valamint a drávaszabolcsi kikötő is, ahol nem biztosítottak a közegészségügyi feltételek sem.

Helyettük válasszuk inkább az ellenőrzött tavakat vagy a víziparkok, uszodák, strandok szintén rendszeresen vizsgált, biztonságos medencéit.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal