Harmincöt madárijesztőt vehetünk a szemügyre még egy hónapig a mohácsi Szőlőhegyen

2018. augusztus 17. péntek 16:09

Harmincöt madárijesztőt vehetünk a szemügyre még egy hónapig a mohácsi Szőlőhegyen

Újra találkoztak a madárijesztők a mohácsi Szőlőhegyen, a Bükös-szurdok parkolója melletti füves területen. Idén harmincöt alkotás készült el az alkalomra. 


A már országos hírnévre szert tett, rendhagyó találkozó célja a madárijesztő-készítés hagyományának folytatása és újraértelmezése.

Első pillantásra meghökkentő, nem a néhol még látható kalapos-kabátos, a termést dézsmáló madarak elriasztására szolgáló alkalmatosságokat láthatnak azok, akik ellátogatnak az eseményre.

A szervezők célja, hogy folytatódjon a madárijesztők-készítésének hagyománya, reprodukálása és újraértelmezése, tehát a hagyományőrzésen túl a téma művészi feldolgozása és újragondolása. A lényeg, hogy az elkészült alkotások jól helyettesítsék távollétében a gazdát, adjanak valamilyen hangot, tükröződjön rajtuk a fény, és az se baj, ha mozog valamelyik részük.

A madárijesztő témájú műtárgyak egy részét a kiállítás előtti napokban, a program helyszínén készítik el a profi-, amatőr-, vagy diák képzőművész alkotók.

Tatai Tibor a rendezvény szervezője elmondta, hogy a rendezvény több alkotót is szívesen fogadna, és a várhatóan egy nappal hosszabb lesz a jövő évi alkotótábor. Jó lenne, ha a főként helyi vállalkozók, iparosok az alkotásokhoz felajánlanák ipari hulladékot, maradék anyagot, mely az alkotók számára „kincset érne".2018-ban 35 darab madárijesztő készült. A legfiatalabb alkotó három, a legidősebb 85 éves. 

Az idei művek között megtalálható hagyományos embert utánzó bábu, mint Csonka-Takács László az Óz a csodák-csodája c. meséből vett Madárijesztő szereplője. Fémdobozokból készült szélforgók teszik mozgalmassá Tatai Tibor totem-szerű szobrait és objet trouvé jellegű alkotásait.

A legtöbb a humoros antropomorf figura (Mihály Attila, Pszota testvérek, Reining Vivi, Tatai Anna, Tatai Kata, Tatai Luca, Tatai Tibor, Tatainé Bóna Ágnes madárijesztői), Koleszár Stella kirakati baba felhasználásával készített installációt, Sárkics Eszter ragadozó madarat festett deszkára, és hulladék lécekből, hordó abroncsokból készített madár formájú assemblage tárgyakat.


A IV. Szabadtéri Madárijesztő Találkozó kreációi egy hónapon keresztül lesznek láthatóak. Szeptember 22.-én a mohácsi Szüreti- és Borfesztivál dekorációjaként szerepelnek, majd - immár hagyomány szerint - a helyi szőlősgazdáknak adományozzák őket.


EQM