Hamarosan újra a Mohácsi Kórházban is világra jöhetnek gyermekek

2024. június 08. szombat 10:48

Hamarosan újra a Mohácsi Kórházban is világra jöhetnek gyermekek

Idestova két esztendeje nem segítettek világra újszülöttet a Mohácsi Kórházban, az áldatlan állapot azonban már nem tart sokáig, ugyanis az ellátás minimumfeltételeit tartalmazó rendelet elkészültét követően ismét működhet a szülészet a városban - erősítette meg értesüléseinket Hargitai János országgyűlési képviselő.

 

2022 júniusától a Mohácsi Kórház helyett a pécsi Szülészeti Klinikáján látják el a szülészeti eseteket.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bár az osztály nem zárt be, például a nőgyógyászati járóbeteg-ellátás, a várandósgondozás továbbra is elérhető, szülésre viszont nincs lehetőség.


Időközben más, igen lényeges változás is érintette a kórházat, jelesül, hogy az állam helyett a Pécsi Tudományegyetemet (PTE) működtető alapítvány lett a fenntartója, s már a PTE Klinikai Központ végzi a járó- és fekvőbeteg-ellátás szakmai irányítását úgy, hogy az intézmény a PTE Klinikai Központ szervezetébe integrálódott.

A kórház (s nemcsak a mohácsié, hanem a komlói és a szigetvárié is) ingatlan és ingó vagyona a PTE tulajdonába került.


A Mohácsi Kórház új neve „Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Mohácsi Kórház" lett.

Az intézmény kapcsán az egyik legfontosabb kérdés persze az elmúlt két évben az volt, mi lesz a sorsa a két esztendeje zárva tartó szülészetnek.

Az áldatlan állapotnak hamarosan vége, ugyanis az ellátás minimumfeltételeit tartalmazó rendelet elfogadását követően ismét születhetnek gyermekek Mohácson, erősítette meg értesülésünket Hargitai János országgyűlési képviselő.

A szóban forgó - az ágazati struktúrát, a minimumfeltételeket, a finanszírozás alapjait érintő - rendelet, amely magyarán azt írja elő, milyen személyi és tárgyi feltételekkel működhetnek egészségügyi intézmények.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár korábban azt közölte, hogy 2024 július 1-ig elkészül a jogszabály - ezt követően nyílik meg a lehetőség a szülészeti osztály működtetésére, amelynek feltételeit a fenntartó fogja biztosítani.

M. B.