Hamarosan új helyen, méltó környezetben működhet tovább a Mohácsi Védőnői Szolgálat

2018. január 20. szombat 15:57

Hamarosan új helyen, méltó környezetben működhet tovább a Mohácsi Védőnői Szolgálat

Várhatóan tavasszal adják át a védőnői szolgálat számára felújított épületet a Kossuth Lajos utcában, az egykori óvoda helyén. A beruházás százmillió forintba kerül. 


A védőnői szolgálat jelenleg az Eötvös utcában, szűkös helyen, korszerűtlen körülmények között látja el feladatait. Bővítésére, gazdaságos átalakítására nem volt lehetőség, ezért a szolgálat új helyet kap.

A Kossuth Lajos utcában található, önkormányzati tulajdonban lévő, egykor óvodaként használt épület a jelenleginél könnyebben megközelíthető, s megfelelő számú parkolóhely is rendelkezésre áll.

Ugyancsak mellette szól, hogy a kórház is a közelben van, így az egészségügyi ellátás egyéb területein dolgozó szakemberekkel, a háziorvosokkal, dietetikusokkal és mások mellett a gyógytornászokkal is hatékonyabb lehet az együttműködést.

Szekó József, Mohács polgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból, 100 millió forintos uniós, illetve hazai kormányzati támogatásból zajlik az épület felújítása, amit várhatóan tavasszal adnak át.

Az új telephelyen a védőnői valamint a házi gyermekorvosi tanácsadó szolgáltatások - a beruházásnak köszönhetően - a jelenleginél nagyobb, csaknem háromszáz négyzetméteres alapterületen működhetnek. A létesítményben közös váróhelyiség, új vizsgáló, orvosi rendelő, tanácsadó helyiség, tornaszoba, tanuló konyha, mosdó, pelenkázó, raktár valamint irodahelyiség is helyet kap.

Az épület kívül-belül egyaránt akadálymentesített lesz, azaz a fogyatékkal élők, az idősek, valamint a babakocsival közlekedők is meg tudják közelíteni, s a belső tereket is gond nélkül tudják majd használni.

Az udvarban játszósarkot, akadálymentes parkolót, fedett kerékpártárolót és a babakocsik biztonságos elhelyezése érdekében a bejárat mellett egy erre alkalmas tárolót is kialakítanak.
A háziorvosi és a védőnői szolgálat jelenlegi rendelőiben lévő eszközei és bútorzatai elavultak, elhasználódtak, minőségi szolgáltatás nyújtására nem alkalmasak, így a beruházás részeként újakat vásárolnak.

Szekó József hangsúlyozta, a fejlesztésnek köszönhetően lényegesen javulnak a dolgozók munkakörülményei, s természetesen a város öt védőnői körzetében lakó, több mint ezer kisgyermeket is méltó körülmények láthatják majd el az új épületben.

M. B. - Fotó: Dittrich Éva (archív)