Hamarosan Mohácsra érkezik a bátai Szent Vér ereklye, egy hétig lesz látható

2019. április 26. péntek 12:49

Hamarosan Mohácsra érkezik a bátai Szent Vér ereklye, egy hétig lesz látható

A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve körútra indul a bátai Szent Vér ereklye a Pécsi Egyházmegye területén. 

 

 

Krisztus vérereklyéinek tisztelete az egyház történetének kezdetéig nyúlik vissza.

A hagyomány szerint a Golgotán fölfogták és áhítattal őrizték a Krisztus oldalából folyó vér egy részét. A középkorban azután egyre fontosabb lett az oltáriszentség kultusza, és az eucharisztikus csodák folytán az oltáriszentségben megjelenő vért is ereklyeként kezdték tisztelni.

Hasonlóan a bátai csodához, 13-14. századi vérző szentostyákról szerte a világban maradtak fenn írásos emlékek. A bátai Szent Vér ereklyéről a legkorábbi adatot a Thuróczi-krónika szolgáltatja, amely már országosan ismertként tünteti fel. Bővebb felvilágosítást ad az ereklyéről IV. Jenő pápa bullája, amely búcsút engedélyez az apátságnak.

Ennek tanúsága szerint Zsigmond király azzal a kéréssel fordult a Szentszékhez, hogy „a Szent Benedek rend bátai monostorának, hol Krisztusnak csodálatos, az Oltáriszentségből kiömlő vére és néhány más ereklye van", búcsút engedélyezzen.

A török pusztítás következtében végül az ereklye 1539-ben megsemmisült.

2017. szeptember 16-án, a bátai Szent Vér búcsún Viliam Judák nyitrai megyéspüspök ünnepélyes keretek között adta át Udvardy György megyéspüspöknek a Garamszentbenedeken őrzött, Krisztus vérével átitatott szövetből leválasztott partikulát, így évszázadok elteltével újra jelen van a Szent Vér az ősi magyar kegyhelyen.

2019-ben, a 2020-as eucharisztikus kongresszus második előkészületi évében az ereklyét körútra viszik a Pécsi Egyházmegyében.

A mohácsi esperesi kerületben május 4. - május 11. között lesz látható.

$banner2]


 

Forrás: Pécsi Egyházmegye