Hamarosan Baranya megyébe is érkeznek vadonatúj, modern mentőautók

2019. július 17. szerda 16:45

Hamarosan Baranya megyébe is érkeznek vadonatúj, modern mentőautók

Ismét jelentős fejlesztés előtt áll az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). A napokban jelentették be, hogy a szervezet újabb modern mentőautókat vásárol, így a járművek átlagéletkora öt év alá csökken. Jó hír, hogy gépkocsik egy része Baranya megyébe kerül. A beruházás „hasznossága" életekben mérhető.


Folytatódik az elmúlt években elindított fejlesztési program az OMSZ-nél. Mint arról lapunkban beszámoltunk, megújult számos mentőállomás Baranyában, modern járműveket és eszközöket vásároltak, és a fizetések is emelkedtek - bár nyilván főleg az utóbbi esetében mindig elmondható, hogy többet érdemelnének a dolgozók.

Nemrég egy újabb komoly beruházás kapott zöld utat, országos szinten ugyanis rövidesen százhatvan darab mentőautó érkezik a flottába. Megkeresésünkre az OMSZ kommunikációs osztályán közölték: a négykerék-meghajtású járművek mentőgépkocsiként, míg a „C" kategóriába soroltak eset- és rohamkocsiként állnak forgalomba.

Előbbi besorolású mentőautók betegszállításra, illetve az ellátás megkezdésére alkalmasak, azokon mentőápoló, illetve a gépkocsi vezetője teljesít szolgálatot. Az eset- és rohamkocsik jobban felszereltek az eszközök és gyógyszerek tekintetében, a járműveken pedig mentőtiszt vagy -orvos és mentőápoló is dolgozik.

Kedvezményes bérletet vehetnek a mentősök

A pécsi önkormányzat a lehetőségeihez mérten igyekszik segíteni a mentőszolgálatnál dolgozókat. Nemrég a képviselő-testület arról döntött, hogy a közösségi közlekedésben kedvezményt kapnak a pécsi OMSZ azon munkatársai, akik legalább egy éve a szervezetnél dolgoznak. A bérlet mentős igazolvánnyal vagy munkáltatói igazolással használható.

Mint megtudtuk, a 2010 óta beszerzett mentőautók száma a mostani fejlesztésnek köszönhetően 953-ra emelkedik. Ebből 788 mentőegység van egyszerre szolgálatban, a többi jármű tartalékot képez. Országos szinten a mentőautók átlagéletkora öt év alá csökken a beruházás révén.

Hogy pontosan mikor érkeznek az új mentőautók, egyelőre nem tudni. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre az OMSZ-nél azt válaszolták, ez a gyártás időpontjától függ. Annyi azonban borítékolható, hogy megyénk sem marad ki a fejlesztésből, s hamarosan Baranyában is forgalomba állnak a modern járművek.


Képünk illusztráció. 

Palotás Péter - Fotó: OMSZ