Gyógyszerekkel bizniszelt két most elítélt nő

2019. október 21. hétfő 16:20

Gyógyszerekkel bizniszelt két most elítélt nő

A Pécsi Járásbíróság hétfőn kihirdetett ítéletével bűnösnek mondott ki két vádlottat három rendbeli üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében, melyet a másodrendű vádlott, mint bűnsegéd követett el. 

 

 

Ezért az elsőrendű vádlottat 2 év börtönre és 4 év pszichiátriai szakasszisztensi foglalkozástól eltiltásra, a másodrendű vádlottat 1 év 4 hó börtönre ítélte. A szabadságvesztés végrehajtását az elsőrendű vádlott vonatkozásában 4 évre, a másodrendű vádlott tekintetében 2 évre felfüggesztette.

A bíróság az elsőrendű vádlottal szemben 1.148.740 forint, a másodrendű vádlottal szemben 180.000 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el és kötelezte a vádlottakat közösen 10.410 forint, illetve a másodrendű vádlottat külön, további 75.000 forint bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőrendű vádlott nő 2010. október 1-től állt egy egészségügyi kft. alkalmazásában pszichiátriai szakasszisztens munkakörben. Felettese a szakrendelést vezető főorvos volt, önállóan nem volt jogosult vények kiállítására, csak a rendelő orvos utasítására és ellenőrzése mellett.

Az elsőrendű vádlott 2012-ben nehéz anyagi helyzetbe került, ennek javítása érdekében 2012-ben munkaköri kötelezettségeit megszegve, a rendelő orvosok által előre aláírt, kitöltetlen vényeket - vényköteles vagy vény hiányában lényegesen drágán megszerezhető - altató, kedélyjavító, nyugtató hatású gyógyszerek kiváltására alkalmas módon, különböző betegek nevére töltötte ki és a kiváltott gyógyszereket az interneten keresztül értékesítette.

Az ebben való segédkezésre - hogy a vények kiváltásakor ne az elsőrendű vádlott neve szerepeljen aláírásként - a másodrendű, szintén nehéz anyagi helyzetben lévő vádlott nőt bírta rá.

Az első- és a másodrendű vádlottak 2012-ben rendszeresen találkoztak a rendelő épületében található büfében, ahol az elsőrendű vádlott a különböző betegek nevére, a rendelő orvos tudta nélkül kiállított vényeket a másodrendű vádlottnak átadta, míg a másodrendű vádlott a korábban kiváltott gyógyszerek értékesítéséből származó pénzt adta át az elsőrendű vádlottnak.

A másodrendű vádlott több, mint harminc alkalommal, összesen több, mint egymillió forintot szerzett meg, melyet a megszerzést követően az elsőrendű vádlottnak adott át. Az elsőrendű vádlott a másodrendű vádlottnak alkalmanként, a cselekményben való részvételért 5-10.000 forintot adott, míg a fennmaradó részt megtartotta.

A bíróság ítéletét mindkét vádlott és védőik is tudomásul vették, míg az ügyész a fellebbezés bejelentésére három munkanap határidőt tartott fenn. A bíróság ítélete nem jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék