Gombócból is nagyon sok: Rácz Benjámin, az MTE tehetsége hatvanhetet vágott a szezonban

2014. június 30. hétfő 17:47

Gombócból is nagyon sok: Rácz Benjámin, az MTE tehetsége hatvanhetet vágott a szezonban

A Mohácsi Torna Egylet U-19-es labdarúgója, a góllövő lista vezetője, Rácz Benjámin sziporkázó játékkal, hatvanhét találattal zárta a bajnokságot, a csapat pedig a negyedik helyen végzett. Több sporttal foglalkozó hírportál is felfigyelt teljesítményére, ő azonban sikerét elsősorban nem saját, egyéni érdemének tekinti.

Mikor vált nyilvánvalóvá számodra, hogy a labdarúgás lesz az igazi?

Több sportágban is kipróbáltam magam, de a foci volt az egyetlen állandó. Kiskorom óta a labdát kergetem és az érdekelt a legjobban, hogy a tévében nézhessem a nagyokat. Maximálisan a futball jelentette azt a sportot, amiben otthon éreztem magam.

Volt olyan mérkőzés, amikor tizenhat, de olyan is, amikor huszonhárom gólt lőttél. Azt hiszem, elmondhatjuk: emlékezetes marad ez a szezon.

Igen, egyéniben és a csapat szereplését nézve is. Úgy érzem, mindent megtettem a csapatért és a csapat is értem. Odatettük magunkat a pályán.

Milyen a csapatotok?

Örülök, hogy ebben a csapatban játszhatok. Itt tényleg jól érzi magát az ember. Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy Mohácsot képviselhetem. Jó az edzőnk, Brecska László és a közösség is. A góljaim is csak úgy jöhettek össze, hogy megkaptam a többiektől minden segítséget. Nem egyéni érdem ez az egész, hiszen a foci egy csapatsport.

Ha a nemzetközi mezőnyt nézzük, mondjuk a Bajnokok Ligáját, van kedvenc klubcsapatod?

Nagyon szeretem a Real Madrid játékát. A támadó foci, a gyors kontra hozzám is közel áll. Nyilván más szinten, de Mohácson is erre a stratégiára törekedtünk.

Rácz Benjámin Álmos

1995-ben született Miskolcon, 2005 óta él Mohácson. A Kisfaludy Károly Gimnáziumban idén érettségizett.

Tizedik éve focizik egyesületi keretek között. Az U-19-es csapatban játszik, melynek tagjaként 67 gólt szerzett a legutóbbi bajnokságban.

Gondolom, a foci világbajnokság eseményeit is követed.

Persze. Volt pár meglepetés: számomra például mindenképpen csalódás a spanyolok kiesése, de az angolok vagy az olaszok is korán búcsúztak. Úgy látszik, egyes nagyok nem igazán remekeltek. Ugyanakkor bizonyos „kisebb" csapatok, amelyeknek talán kevesebb esélyt jósoltak volna, tudnak meglepetéseket okozni, mint például Costa Rica.

Szerinted kik a trófea várományosai?

A hollandokat feltétlenül közéjük sorolnám, hiszen a csoportkörökben alapvetően meggyőzően teljesítettek, de itt említhetném a brazilokat is. Lehetséges, hogy ők fogják a döntőt játszani. De ahogy eddig láthattuk, a világbajnokság nem volt mentes a meglepetésektől. Az biztos, hogy nagyon érdekes lesz. Mindenkinek csak ajánlhatom, hogy nézze a meccseket.

Visszakanyarodva hozzád és a csapathoz: hogyan tovább?

Ez jó kérdés. Most érettségiztem a Kisfaludy Károly Gimnáziumban és ősztől Pécsett szeretnék tanulni. Maradnék a sport vonalán, elsősorban a testnevelő tanári pálya érdekel. Ha felvesznek, nem tudom, mennyire lehet összehangolni a focit az egyetemi tanulmányokkal, hogyan lesznek az óráim. Jó lenne folytatni, de ez még a jövő zenéje.

Képünkön: akcióban a gólkirály. (A felvételt Rácz Benjámin bocsátotta rendelkezésünkre.)

 

Cserdi Áron