Gazdi leszek: annyi kutyát mentenének meg Mohácson, amennyit csak lehet

2021. augusztus 21. szombat 14:57

Gazdi leszek: annyi kutyát mentenének meg Mohácson, amennyit csak lehet

A Gazdi leszek program kitalálója régóta szerette volna megtalálni a módját annak, hogy segíthessenek az állatokon. 2020 őszén fogadták örökbe ideiglenesen az első kutyát, akire hamar rátalált a végleges örökbefogadója. A Gazdi leszek megálmodója Frey-Rónai Szilvia, aki annyi kutyán szeretne segíteni családjával, amennyin csak lehetséges.

 

 

 

- Mit kell ideiglenes befogadó alatt érteni?
- Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy ideiglenes befogadói szerződés keretében hozunk ki kutyákat a menhelyről. Az ideiglenes befogadással egyrészt tehermentesíteni tudjuk a menhelyeket, mivel hely szabadul fel és az oltás, ivartalanításon kívül mindent mi biztosítunk a kutyusoknak. Felmérjük a kutyák állapotát, egészségügyileg és lelkileg egyaránt, másrészt pedig segítünk megtalálni a végleges örökbefogadót. A legfontosabb célja, hogy az örökbefogadás menetében hidat képezzünk a leendő gazdi jelöltek és a menhely között. Nemcsak az állatoknak, hanem a menhelyi dolgozóknak is szükségük van az önkéntesekre. A menhelyek a napi problémákkal küzdenek, anyagi forrásokat próbálnak gyűjteni a táp ellátásra, az évenkénti oltásokra. Azonban a segítségnyújtás nem csak ebben merül ki, számtalan másik formája van, mint például a ketrecek festése vagy a kutyasétáltatás. A Gazdi leszek egy a sok közül. Minél többen, minél több formában próbálunk meg segíteni az állatoknak, annál jobb - összegezte a házaspár.

- Milyen formában működnek?
- Mi nem hivatalos civil egyesületként munkálkodunk, hanem civil egyesületekkel dolgozunk együtt. Számunkra ez egy teljesen önkéntes munka. Nagyon örülnénk, ha egyszer majd egyesületi szinten tevékenykedhetnénk, de családi dolgokat tekintve nem most van itt az ideje, egyelőre le vagyunk kötve energiákban.

- Hogyan zajlik az élet egy ideiglenesen örökbefogadott kutyával?
- Egy biztonságos környezetet nyújtunk neki, ahol egy új rendszer alakul ki az életében. Fizikailag és mentálisan egyaránt foglalkozunk a kutyákkal, megtanítjuk az alapvető szociális mintákat, hiszen sokuk hónapokat, éveket, akár egy egész életet élt le a menhelyen. Megmutatjuk, hogy kell pórázon sétálni, megismerkedünk a kutyás élet izgalmaival, ha van a kutyának rossz viselkedési szokása, akkor pedig korrigáljuk ezeket.

- Milyen hosszú idő, míg rehabilitálódnak?
- Mindig az első 2-3 hét a legkritikusabb és a legtöbb munkát igénylő. Általában elég pár hét ahhoz, hogy az alapvető szociális mintákat megtanulják, ha nem egy fizikailag vagy lelkileg bántalmazott kutyáról van szó - mondta Szilvia. - Egy lelkileg stabil, szocializálódott kutyával a gazdák is könnyebben boldogulnak már. Előfordulhat, hogy be kell vonni hivatásos kutyatrénert, nem szabad félni szakmai segítséget kérni. Mi is állandó kapcsolatban vagyunk és konzultálunk a helyi kutyatrénerrel, Csóka Ivettel. Ha bármi kérdésünk van, hozzá tudunk fordulni. A fajtajellemzőkkel fontos tisztában lennie egy felelősségteljes a gazdának.Minden gazdinak szoktuk javasolni, hogy vegye fel a kapcsolatot egy kutyakiképzővel, jellemzően két-három alkalom elég, hogy hosszú távon a gazdi is megtanulja a harmonikus közös élethez való apró praktikákat.

- Van egy saját akita kutyájuk. Segíti a menhelyi kutya fejlődését?
- Nagyon sokat segít nekünk a munkában. Jó az energiaszintje és sok mindenre meg van tanítva. Az pedig köztudott, hogy a kutyák falkában rehabilitálódnak a leggyorsabban.

- Általában mennyi ideig vannak Önöknél?
- Az időt nem lehet sürgetni az ideiglenes befogadásban, hiszen pont ez a lényege, hogy időt töltünk a kutyákkal. Ez lehet párt hét, pár hónap, de akár egy év is, hiszen nem lehet előre tudni, mikor talál gazdára a kutya.

- Hogyan találnak gazdira?
- Fotókkal, videókkal bemutatjuk a kutyákat, az embereknek fontos, hogy meséljünk a kutyusokról. A történetek érdeklik és megfogják őket. A gazdijelölt eljön, megnézi és megismerkedik a kutyával. Tájékoztatjuk, hogy milyen problémái lehetnek, mire kell odafigyelni. Hiszen egy örökbefogadott kutya óriási felelősség. A Gazdi leszekkel szerettük volna a nagyon zord, nagyon rácsos fotókat más irányba fordítani és pozitív, jókedvű, előremutató szemszögből bemutatni az állatokat. Örülnének, ha több ideiglenes befogadóval tudnánk együtt dolgozni, hiszen ebben az esetben egyszerre akár több kutya is kaphatna új lehetőséget az élettől.

- Folytatják, ahol abbahagyták?
- Úton van a második kisfiúnk, így a következő időkben más szerepet tudunk vállalni a segítségnyújtásban. Szeretnénk ideiglenes befogadókat keresni, akik látják magukban a motivációt, hogy segítsenek kutyáknak. Az önkéntesekkel folyamatosan tudnánk egyeztetni, posztolni a kutyusokról, és segíteni gazdásítani őket. A kutya az életünk része, és ez így lesz ezután is, ameddig élünk. Mi a célunk? Minél több kutyát megmenteni. Elhivatottak vagyunk, hiszen mindig van egy következő kutyus a menhelyen, aki várja az ő gazdáját.

Márkus Hanna