Fokozták a készültséget, határvadász századokat vezényeltek a horvát-magyar határra

2018. november 11. vasárnap 09:58

Fokozták a készültséget, határvadász századokat vezényeltek a horvát-magyar határra

Azt követően, hogy a Magyarországtól hetven kilométerre eső Bihácson súlyos helyzet alakult ki a migránsok miatt, fokozott rendőri készültséget rendeltek el a magyar-horvát határszakaszon, határvadász századokat vezényeltek a térségbe, s további 1200 katona áll készenlétben, akiket szükség esetén 24 órán belül a határra tudnak vezényelni. Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke és Németh Szilárddal, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárával közösen látogatott el a közelmúltban a magyar-horvát-szerb hármas határszakaszra. 

 

A magyar kormány folyamatosan figyelemmel kíséri az európai migrációs útvonalakon történő mozgásokat és minden szükséges intézkedést megtesz, hogy megelőzzön egy 2015-höz hasonló helyzet kialakulását - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonság főtanácsadója a közmédiában.

- Magyar rendőri erők teljesítenek szolgálatot Szerbiában és Macedóniában, és megerősítettük a magyar-horvát határszakaszt, ugyanis nem lehet kizárni, hogy a migránsok a magyar határ felé veszik az irányt - fogalmazott.

A fokozott rendőri készültség a magyar-horvát szakaszon azt jelenti, hogy határvadász századokat vezényeltünk az ott szolgálatot teljesítő rendőri erők megerősítésére - ismertette Bakondi.

További rendőri, illetve katonai erők állnak rendelkezésre, és akár 24-72 órán belül jóval több embert is oda tudunk vezényelni, amennyiben nagyobb létszámban megjelennének a magyar határ térségében illegális határátlépők.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint tarthatatlanná vált a helyzet a boszniai Bihácson. Elmondta, a helyi rendőrségi szóvivő nyilatkozata szerin 60 komolyabb bűncselekmény miatt indult nyomozás a községben.

Hozzátette: a településre érkező több ezer illegális bevándorló menedékjogot szeretne, de nem Boszniában, hanem egy gazdagabb országban, ezt azonban az ENSZ - első biztonságos ország elvén alapuló - menekültügyi konvenciója kizárja.

Hangsúlyozta: az illegális bevándorlók Boszniából, Horvátországon és Szlovénián keresztül Olaszországba vagy Ausztriába szeretnének eljutni.

A bosnyák-horvát határ térségében megakadt 70 ezer, regisztrált illegális bevándorló átáramlása, és ez komoly konfliktusokat szül - értékelte Bakondi György.

Fokozott készültséget kellett elrendelni a déli határon a bosnyák-horvát határon történtek után - hangsúlyozta a közelmúltban Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke újságíróknak Mohácson, miután Németh Szilárddal, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkárával közösen ellátogatott a magyar-horvát-szerb hármas határszakaszra.

Kósa Lajos közölte: "itt nem fordulhat elő az, ami október végén történt a bosnyák-horvát határon, Bihacnál".

Szerinte a délszláv országban ugyanaz az ütközet ismétlődött meg, ugyanolyan forgatókönyv alapján, mint ami 2015 szeptemberében Röszkénél történt. Az illegális migrációt szervező, jelentős mértékben a Soros György által finanszírozott NGO-k most a migránsok illegális határátlépését a bosnyák-horvát szakaszon készítették elő - jelentette ki Kósa Lajos, kiemelve, hogy 70 ezer migráns tartózkodik a balkáni útvonalon.

Hozzátette: a bihaci határáttörési kísérlet miatt a belügyminiszter fokozott készültséget rendelt el a déli határon.

A rendőrség helikopterrel naponta kétszer járőrözik a határ teljes hosszában, és a többi között elektronikus eszközökkel figyeli, hogy van-e "szervezett mozgás" a határon.

Németh Szilárd a mohácsi határkikötőnél kiemelte, a hármas határszakasz 16 kilométeres dunai részét járták be szombaton. "A jogi és műszaki határzár elrendelésének, illetve az élő erő ide rendelésének együttes hatásaként itt az emberek teljesen biztonságban érezhetik magukat; (...) védett az ország szuverenitása, a magyar emberek biztonsága" - értékelt az államtitkár.

Meggyőzőnek nevezte, hogy a területen nemcsak a határvadászok, a rendőrök és a honvédek teszik a dolgukat, hanem a védekezésből mások mellett a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) munkatársai, a vadásztársaságok és a polgárőrök is kiveszik a részüket.

"A lakosság rendkívül jól fogadja, hogy védjük az országot. Ide illegális bevándorló nem teheti be a lábát" - fogalmazott az államtitkár. A honvédség szerepéről szólva beszámolt arról, hogy jelenleg 150 katona teljesít napi szolgálatot a déli határszakaszon, speciális, technikai felderítő és vízvédelmi feladatokat, valamint kutyás járőrszolgálatot látnak el.

Németh Szilárd ismertette: 1200 katona áll készenlétben, akiket szükség esetén 24 órán belül a határra tudnak vezényelni, viszontbiztosításként pedig további 1100, akiket 72 órán belül. "A magyar honvédek védik az ország területi integritását, függetlenségét, és a magyar emberek biztonságát szolgálják" - összegzett a politikus.

Szekó József, Mohács polgármestere arról beszélt, hogy a város lakossága 2015-ben aggódott a migránsválság eseményei miatt, de a kormány intézkedéseinek köszönhetően már teljes nyugalom van a városban. Szavai szerint ehhez a rendőrség, az önkormányzatok és a civil szervezetek együttműködésére is szükség volt.

MTI - Fotó: MTI (archív)