Fokozatváltás a dél-dunántúli régióban: az együtt gondolkodás a térség jövőjének záloga

2018. december 21. péntek 08:03

Fokozatváltás a dél-dunántúli régióban: az együtt gondolkodás a térség jövőjének záloga

A Baranya Megyei Kormányhivatal a GINOP-5.1.1-15-2015-00001 Út a munkaerőpiacra kiemelt projekt keretében - a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködve - „Találjuk ki Baranyát!" címmel szervezett szakmai fórumot 2018. december 17-én. Az eseményen a Pécsi Tudományegyetem által készített, "Fokozatváltás a dél-dunántúli régióban" című tanulmányról egyeztethettek a résztvevők. 

 

A foglalkoztatáspolitika regionális alakításában számos szereplő vesz részt.

- A munkaerő képzésében és megtartásában az egyetemeknek, különösen a duális képzést folytató egyetemeknek meghatározó szerepe van. Ezáltal a regionális fejlesztéspolitika a jövőben egyre inkább az egyetemközpontú innovációs ökoszisztémákra épül. Ennek a kormányzati elképzelésnek a dél-dunántúli megvalósításában a Pécsi Tudományegyetemnek kiemelkedő szerep juthat - emelte ki köszöntőjében dr. Miseta Attila rektor. Az egyetem felelősségét és a különböző szereplők összefogásának, együttműködésének fontosságát hangsúlyozta Jenei Zoltán kancellár is.

Dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott, a rendezvény házigazdájaként elmondta, számára a legfontosabb, hogy minél több szereplő, minél több szempontból tekintse át, egészítse ki az Egyetem által megfogalmazott fejlesztéspolitikai célokat és irányokat.

Ez ugyanis a garanciája annak, hogy a stratégiai dokumentumban leírtak ténylegesen megvalósulhassanak, és valódi eredményeket, vonzó jövőképet tudjon felmutatni a térség.

Dr. Betlehem József rektorhelyettes témaindító előadásának köszönhetően a rendezvény résztvevői képet kaptak a Pécsi Tudományegyetem regionális gazdaságfejlesztésben betöltött lehetséges szerepéről, közösen áttekintették a

„Fokozatváltás a dél-dunántúli régióban" című fejlesztési dokumentum célrendszerét, valamint azon pilléreket, amelyek mentén ennek megvalósítása kormányzati támogatás esetén reálisan várható.

Az együttműködésben - a Baranya Megyei Kormányhivatal mellett - fontos szerep jut a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarának, a Baranya Megyei Önkormányzatnak, Pécs Megyei Jogú Városnak, valamint az innovációba, fejlesztésekbe bekapcsolódni kívánó vállalkozásoknak is. Ezek képviselői rövid előadás keretében ismertették a stratégiai célok megvalósítása kapcsán saját szerepüket, illetve a gazdaságfejlesztésre vonatkozó javaslataikat.

Az egyeztetések, a közös gondolkodás nem ért véget a mostani szakmai fórummal, a résztvevők további eszmecseréket terveznek a jövőben is.

(X)