Főhajtás a hősök előtt: váltófutással, Csík-koncerttel is emlékeznek a csata hőseire

2019. augusztus 28. szerda 18:31

Főhajtás a hősök előtt: váltófutással, Csík-koncerttel is emlékeznek a csata hőseire

A mohács csata évfordulóján, augusztus 29-én, csütörtökön egy régi hagyományt is felelevenítenek a szervezők: ismét megrendezik a Tomori kardja elnevezésű váltófutást. Mindemellett, rendhagyó programok is várják az emlékezőket, a Széchenyi téren bemutatókkal, fellépőkkel várják a közönséget, este pedig a Csík Zenekar koncertezik. A Sátorhelyi Nemzeti Emlékhelyen Nagy István agrárminiszter mond ünnepi beszédet. 

 

 

Először 1926-ban, a mohácsi csata 400. évfordulóján rendeztek a cserkészek váltófutóversenyt szerveztek a Csele-patak mellett található II. Lajos emlékműtől Mohács belvárosáig.

Az eseményből hagyomány vált, egészen a II. világháború végéig megrendezték, ám azt követően feledésbe merült, merítették.

Idén azonban - immár a csata közelgő 500 éves jubileuma jegyében - a Mohácsi Városvédő és Városszépítő Egyesület, Mohács és Sátorhely önkormányzata, a Duna-Dráva Nemzeti Park és a mohácsi Török-Magyar Baráti Kör „Tomori kardja" elnevezéssel váltóversenyt írt ki a város általános iskolái és gimnáziuma VII.-VIII. osztályos tanulói számára.

A verseny augusztus 29. délután 14 órai kezdéssel a II. Lajos Csele pataki emlékművétől indul. A verseny nyertes csapatának a díja „Tomori kardja" - Páli Gábor, és Páli Attila népi iparművész munkája -, melyet a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen dr. Nagy István agrárminiszter ad át ünnepélyes keretek között.

A mohácsi csata évfordulóján számos egyéb program is várja az emlékezőket, amelyeken a szervezők szándéka szerint a hagyományok kapnak nagyobb hangsúlyt.

Ennek jegyében a Széchenyi téren délután kettőtől vásár jelleggel kézművesek kínálják majd a portékáikat, s a Csőszi Hagyományőrző Egyesület tart bemutatót. Láthatunk párviadalokat, korabeli fegyvereket, öltözékeket, sátrakat.

Háromnegyed hatkor Szemző Angéla és zenekara, utána a Sátorhelyi Néptánc Együttes lép fel a téren felállított nagyszínpadon, utánuk pedig a Schneider Lajos Népdalkör következik.

A főtéri programok zárásaként, este nyolc órától a Csík Zenekar ad másfél órás koncertet. A Kossuth-díjjal kitüntetett zenekar a hazai népzene egyik legismertebb előadója, minden bizonnyal pazar élmény lesz a fellépésük.

A Sátorhelyi Nemzeti Emlékhelyen a megemlékezés és koszorúzás délután ötkor kezdődik, ünnepi beszédet mond Nagy István agrárminiszter.

Az emlékparkba fél ötkor ingyenes buszjárat indul a Széchenyi Téri iskola Arany János utcai szakaszáról a Nemzeti Emlékhelyig.

B. M. - Fotó: Dittrich Éva (archív)