Felgyújtottak két vasúti kocsit Pécsbányán, pécsi, mohácsi, siklósi tűzoltók oltották a tüzet

2019. november 07. csütörtök 07:54

Felgyújtottak két vasúti kocsit Pécsbányán, pécsi, mohácsi, siklósi tűzoltók oltották a tüzet

Három személyszállító vasúti kocsiból és egy mozdonyból álló szerelvény két kocsija is égett, mert egy utas gyújtogatott. Két utas kivételével mindenki a mozdony mögötti vasúti kocsiba menekült, két ember azonban az égő második kocsiban ragadt, őket tűzoltók mentették ki. Szerencsére ez csak egy gyakorlat volt, amelyet Pécsett, a Pécsbánya-Rendező pályaudvar területén tartott a katasztrófavédelem és MÁV Zrt. szerdán. 

 


A gyakorlat feltételezése szerint a vasúti pályaszakaszon három személykocsiból és egy mozdonyból álló vasúti szerelvény haladt Pécs irányába, amikor a mozdonytól legtávolabbi személykocsit az egyik utas felgyújtotta.

Az utasok közvetlenül a mozdony mögötti vasúti kocsiba menekültek, két ember azonban a második kocsiban ragadt. A mozdonyvezető megállította a szerelvényt, leválasztotta a második személykocsit az elsőről, majd a mozdonnyal az első személykocsit elvontatta. Időközben a harmadik kocsiról a tűz átterjed a második kocsira is.

Az utasokat a mozdonyvezető biztonságos helyre irányította, ők valamennyien elhagyták a szerelvényt, az állomásfőnök pedig riasztotta a tűzoltókat, a mentőket és a rendőröket, valamint gondoskodott a pályaszakasz áramtalanításáról is.

A helyszínre érkező tűzoltók megkezdték a személykocsik oltását, és az Országos Mentőszolgálat szakembereivel együttműködve haladéktalanul hozzáláttak az utasok mentéséhez is.

Az „utasokat" a Magyar Vöröskereszt szakképzett imitátorai, illetve a megyei katasztrófavédelemnél közösségi szolgálatukat töltő, a Baptista Szeretetszolgálat EJSZ Széchenyi István Gimnáziumában és Szakgimnáziumában tanuló középiskolások alakították.

A káreseménynek összesen három sérültje volt, az osztályozásukat, ellátásukat és elszállításukat mentősök végezték, mindemellett az ellátásra nem szoruló gyerekek elhelyezését és elszállítását is meg kellett oldani.

A káreset felszámolásában a pécsi, mohácsi és a siklósi tűzoltók vettek részt.

Az együttműködő és társszervek részéről komoly összefogást, összehangolt és gyors beavatkozást igénylő helyzet látványos és életszerű volt, az érdeklődők mindvégig figyelemmel kísérhették az életmentés és a tűzoltás egyes mozzanatait.

A tűzoltók munkáját a Baranya megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.

 

Forrás: Katasztrófavédelem