Fejreáll az autósport? Milliárdokat csalt el egy, a Dél-Dunántúlon is működött bűnszervezet

2019. május 08. szerda 12:25

Fejreáll az autósport? Milliárdokat csalt el egy, a Dél-Dunántúlon is működött bűnszervezet

Autóversenyzéshez kapcsolódó színlelt reklámtevékenységgel csalt el több mint 11 milliárd forintot 2012 és 2016 között az a bűnszervezet, amelynek 75 tagja ellen javasol vádemelést Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölték a szervezet Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának vezetői szerdán, sajtótájékoztatón Pécsen.

 

Ludézer Zoltán igazgatóhelyettes elmondta, a gyanúsítottak ellen különösen jelentős vagyoni kárt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, sikkasztás, számvitel rendjének megsértése és hamis magánokirat felhasználása miatt javasolnak vádemelést.

Az országos hálózatot kiépítő bűnözők amellett, hogy több száz cégnek "segítettek" milliárdokat sikkasztani, a költségvetésnek is súlyos károkat okoztak a fiktív számlázási láncolat működtetésével - áll az eseményen kiosztott sajtóanyagban.


Az adóhivatal 2016-os közlése szerint két szekszárdi férfi autóversenyzés mellett reklámügynöki tevékenységre alapított cégeket. Évente több száz vállalkozással kötöttek szponzori szerződést. Reklámfelületként a túrafutamokra nevezett versenyautók szolgáltak.

A cégek nevével és logóival felmatricázott autókról készült versenyfotókkal látszólag igazolták a teljesítést, sőt, a szponzorok számlát és teljesítési igazolást is kaptak az átutalt évi több milliárdos szponzori díjról.

A szponzorok a fiktív számlákat költségként elszámolták, azaz adóbevallásaikban levonható tételként szerepeltették.

A gyanú szerint azonban a számlák mögött nem volt valós teljesítés, ugyanis a szponzorok által havonta átutalt összegeket az elkövetők készpénzben felvették, és az összeg 95 százalékát a szponzoroknak visszaosztották.

Az országos céghálózat és bűnelkövetői kör leleplezésére háromnapos akciót szervezett a NAV Dél-Dunántúli Bűnügyi Igazgatósága. 227 helyszínen, országszerte 270 pénzügyi nyomozó végzett házkutatásokat, lefoglalásokat. A két irányítót a Merkúr Bevetési Egység kommandósai fogták el.

A pénzügyi nyomozók három nap alatt 27 ingatlant, 15 gépjárművet és céges üzletrészeket zároltak. Emellett készpénzt is lefoglaltak, továbbá az érintett cégek és személyek 10 pénzintézetnél vezetett 72 bankszámláját „befagyasztották" csaknem 400 millió forint értékben.

Az egyik gyanúsított ingatlanában tartott házkutatáskor előkerülő drog miatt a rendőrség intézkedett.

A Szekszárdi Járásbíróság ezt követően egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezett hét gyanúsítottat, akiket többrendbeli különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével és többrendbeli jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével gyanúsítanak.

Képünk illusztráció.

MTI