Ezek a legnépszerűbb sportok a fogadójátékosok szemszögéből

2024. január 09. kedd 18:29

Ezek a legnépszerűbb sportok a fogadójátékosok szemszögéből

Az emberek mindig is szerettek fogadásokat kötni, erről több ezer évre visszamenő emlékek, feljegyzések léteznek. Így például, a honfoglaló magyar törzsek a Kárpát-medencébe történő megérkezésük során gyakran sorshúzással döntötték el, melyik elfoglalt földerület kit illet meg.

Az első komolyabb fogadásokra az ókori Görögországban került sor, ahol az olimpiai játékok kimenetelére tippeltek a polgárok. Persze, ezt akkor még egymás között tették. A közvetítők, vagyis a bukmékerek később jelentek meg a történetben.

A mai értelemben vett sportfogadás elsősorban a lóversenynek köszönheti a népszerűségét, amely Nagy Britanniában már a 18. század második felében jelentős népszerűségnek örvendett. Az internet megjelenésével pedig itt is forradalmi változások történtek, a sportfogadás online lehetősége tágra nyitotta a kapukat az ágazat népszerűsége előtt. Ma több millióra tehető azok száma, akik online vagy klasszikus módon, valamely fogadóirodában teszi meg a tétjeit.

A sportfogadások Magyarországon is nagyon elterjedtek. A hagyományos térben a Szerencsejáték Zrt. dominanciája jellemző. Jelenleg ők azok, akik működési engedéllyel rendelkeznek a legtöbb sportágra vonatkozóan, illetve létezik még egy vállalkozás, amely a lóversenyekre specializálódott.

A labdarúgás legyőzhetetlen

A Szerencsejáték Zrt. igen széles szolgáltatási palettával rendelkezik, de messze a sportfogadások a legnépszerűbbek. Árbevételeiknek több mint a felét, konkrétan 54%-ot hoznak nekik a fogadások. Ez köszönhető annak is, hogy a nemzetközi piacot követve számos új fogadási lehetőséget is bevezettek.

A magyar fogadók két fontos ismérve: elsősorban a labdarúgó mérkőzésekre tippelnek és előnyt élveznek a hazai mérkőzések. A játékosokat komoly sportválaszték várja, közel 60 sportágra lehet fogadni, illetve, nagyjából egy éve az e-sportok is elérhetők az iroda platformjain és azok is népszerűek.

Számszerűsítve, a magyar fogadások 53%-a vonatkozik a labdarúgásra, jócskán lemaradva van mögötte a tenisz 11%-kal és a kosárlabda 10%-kal. Az e-sportok részesedése 7%. A magyar élvonal mellett a magyarok a legtöbb fogadást a spanyol La Liga, az angol Premier Liga és az olasz Seria A meccseire kötik.

A világban is hasonló a helyzet

Ha az országhatárokon kívülre tekintesz, azt láthatod, hogy a világban is a labdarúgás a legnépszerűbb. Két kakuktojás van a történetben, ezek pedig az Egyesült Államok és Ausztrália, ahol nem élvonalvezető ez a sportág, de például az Egyesült Királyságban éves szinten ez a sportág több mint egymilliárd dolláros forgalmat bonyolít.

Az amerikaiak körében az amerikai futball viszi a prímet mégpedig annak ellenére, hogy nem minden államban engedélyezett a sportfogadás. Az NFL mérkőzéseire a fogadók éves szinten több milliárd dollárt költenek, érdemes kiemelni a világszerte népszerű Super Bowl-t, amely a legtöbb fogadó játékost vonzza.

Ahogy arról már szó volt, a brit lóversenyekkel lendült fel igazán a sportfogadások világa. Ez a sport a mai napig nagyon népszerű ilyen tekintetben, ugyanis az első három népszerű sportág közé tartozik fogadások szempontjából. Ahhoz, hogy valaki sikeres legyen ebben a sportágban, elsősorban kedvelni kell azt és persze tisztában lenni számos fontos tényezővel, mint a ló és lovasa formája, az időjárási viszonyok és ehhez hasonlók.

 

(X)