Ez van: ha nem lép vissza az MSZP jelöltje, ő lesz Mohács polgármestere - Egy darabig

2019. szeptember 29. vasárnap 21:49

Ez van: ha nem lép vissza az MSZP jelöltje, ő lesz Mohács polgármestere - Egy darabig

Szekó József tragikus halálát követően mindenkit foglalkoztat a kérdés, ki lehet Mohács következő polgármestere. Jogásszal tekintettük át a meglehetősen bonyolult kérdést. A lényeg: miután a nemzeti oldal a törvényben előírt határidők miatt már nem állíthat másik jelöltet, amennyiben az MSZP aspiránsa nem lép vissza, biztosan ő foglalja el Szekó József irodáját, feltehetően néhány hónapra. 

 

Bár még a gyász napjait élik a mohácsiak, egyre többekben vetődik fel a kérdés, ki követheti Szekó Józsefet a polgármesteri poszton.

Jogász közreműködésével válaszoljuk meg a kérdést.

A törvényben rögzített határidőig ketten, a Fidesz-KDNP részéről Szekó József, valamint az MSZP jelöltjét vették nyilvántartásba Mohácson, azaz ketten indultak volna a tisztségért.

A választás előtti öt hétben - nem tudunk szebben fogalmazni - "kiesett" (azaz visszalépő, vagy elhalálozott, esetleg választójogát elvesztő) jelöltek helyett nem lehet új jelölteket állítani az októberi önkormányzati választáson.

Ilyen szinte minden voksolás alkalmával előfordul, az öt évvel ezelőtti önkormányzati választáson az országban például több mint négyszázan léptek vissza és tízen elhaláloztak a választás előtt. A Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint a mostani, október 13-ai voksolás előtt már több mint 260-an visszaléptek, négyen elvesztették választójogukat és hat jelölt hunyt el - köztük sajnos Szekó József.

Őket a választási eljárási törvény szerint törölni kell a szavazólapról, ezt a szavazólapokat nyomtató ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. a szavazás előtti utolsó hétig, október 4-éig tudja "követni", és ezekben az esetekben új szavazólapot nyomtatnak. (Az október 4-e után kieső jelölteket a helyi választási irodák "húzzák le" a szavazólapokról.)

A kiesett jelöltek helyett - mivel a jelöltek nyilvántartásba vétele szeptember elején lezárult - már nem indulhatnak új jelöltek.

Azaz: a nemzeti oldal nem állíthat új jelöltet Mohácson Szekó József helyett.
Így a helyzet az, hogy amennyiben az MSZP aspiránsa nem lép vissza (pénteken lapunk érdeklődésére azt mondta, mind ő, mind a párt helyi szervezetének tagjai mélységesen megdöbbentek a tragikus eseményen, ugyanakkor arról még nem nyilatkozott, visszalép-e), s akár csak egyetlen szavazatot kap, akkor ő lesz Mohács új polgármestere. (Emlékeztetőül: 2014-ben Szekó József 3375 szavazattal, 69.72 százalékkal nyerte meg a voksolást, az akkor is indult MSZP-s jelölt 567 (11.71 %) szavazatot kapott.)

Mi történik, ha visszalép?

Ebben az esetben csak a képviselő-testület tagjait választják meg a mohácsiak, a polgármester-választást későbbre tűzik ki. Akkor minden párt, szervezet bejelentheti a jelöltjét.

Mi történhet, ha nem lép vissza, s a képviselő-testület többsége (ami borítékolható) Fidesz-KDNP-s képviselőkből áll majd?

A képviselő-testület minden bizonnyal feloszlatja magát, amivel a polgármester is elveszíti mandátumát. Erre azonban - a törvény előírása szerint - legkorábban a választást követő hat hónap eltelte után kerülhet sor. Ezt követően időközi választást írnak ki Mohácson.

Mi történik, ha most oszlatja fel magát a képviselő-testület?

Nincs rá lehetőség, a jogszabályok szerint ugyanis a képviselő-testület feloszlása nem mondható ki az általános választást megelőző év november 30. napját követően.

Mi történhet, ha a Fidesz-KDNP mohácsi szavazói bármilyen - például erkölcsi megfontolásokból bojkottálják a választást?

Ebben az esetben előfordulhat, hogy a balliberálisok kerülnek többségbe a képviselő-testületben, s így testület feloszlatása sem jöhet szóba - azaz ők irányíthatnák a várost a következő öt évben.

Máté Balázs