Ez ám a bukta: kosz, macskák és számla nélküli liszthegyek egy mohácsi pékségben

2014. március 19. szerda 12:22

Megdöbbentő állapotok uralkodtak abban a pékségben, amelyhez egy Horvátországból érkező gyanús szállítmány nyomán jutottak el az adóhivatal munkatársai.

A koszos, penészes üzemben igazolatlan eredetű lisztet, pékáru előállításához szükséges eszközöket, és kész kenyereket is tároltak. 

A pénzügyőrök közúti ellenőrzés során állítottak meg egy kamiont, ami Horvátországból érkezett, és olyan liszttel volt megrakva, amiről a szállító számlát nem, csak egy horvátországi malomból származó árukiadási bizonylatot tudott bemutatni. A fuvarozó a rakománnyal egy mohácsi pékségbe tartott.

A pénzügyőrök értesítése alapján az adóhivatal revizorai is megérkeztek a pékségbe. Az üzemben mindenhol kosz, rendetlenség, a falakon penészfoltok, a padlózaton szanaszét hagyott eszközök voltak. A szétszórt lisztben macskák pihentek. 

A pékségben talált 21 zsák lisztről a vállalkozó nem tudott számlát bemutatni. Kiderült, hogy januártól folyamatosan, 14 ezer 400 kilogramm lisztet vásárolt számla nélkül Horvátországból úgy, hogy közösségi adószámmal nem rendelkezett. Utólag kiváltotta ugyan a szükséges adószámot és beszerzett egy számlát is a teljes árumennyiségről, de azt - mivel a feltüntetett teljesítés kelte nem egyezett a tényleges teljesítési időszakkal - az ellenőrök nem fogadták el, és a beszerzett lisztet igazolatlan eredetű árunak minősítették. 

A továbbiakban a feltárt mulasztás miatt az adóhivatal több százezres mulasztási bírságot állapít meg és a telephelyet lezárja. 

A NAV munkatársai a helyszínen tapasztaltakról tájékoztatták az élelmiszerlánc-biztonsági hivatalt, amely az elégtelen higiéniai körülmények miatt az üzem működését felfüggesztette. Az ellenőrök tovább vizsgálják, hogy a pékségből származó készárut hova és milyen bizonylatokkal szállították ki.

NAV