Évmilliókat utazhatnak vissza az időben a diákok a Pécsi Állatkertben

2018. szeptember 19. szerda 16:17

Évmilliókat utazhatnak vissza az időben a diákok a Pécsi Állatkertben

Új VR alkalmazást mutatnak be a Pécsi Állatkertben, ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatót szerdán Őri László, Pécs alpolgármestere és Varga Tamás, az állatkert szakmai referense. Az alkalmazásnak köszönhetően a Pécsi Állatkertben jövőre a kisebb és nagyobb diákok egyaránt visszautazhatnak az időben és elveszhetnek a különböző, több millió évvel ezelőtti földtörténeti korok tájaiban és jellegzetes ősállatai között. 

 

Nem mindennapi eszközzel gyarapodott a Pécsi Állatkert, melynek köszönhetően az országban egyedülálló módon az állatkert zoopedagógiai foglalkozásain résztvevő kisebb-nagyobb diákok több millió évvel ezelőtti, rég elmúlt földtörténeti korszakokba utazhatnak vissza. Egy virtuális valóság szemüvegről van szó, melynek köszönhetően szó szerint körbe nézhetünk például a Mecsekben élt Komloszauruszok, gigantikus vízalatti őshalak, hatalmas repülő dínók között!

Varga Tamás elmondta, hogy a 2017 szeptemberében indult Mecseki Természettudományos Élményközpont 500 millió forintból megvalósuló pályázat keretén belül - melyet a zoo a Dél-Pannon Múzeumokért Egyesület tagjaként a Janus Pannonius Múzeummal közösen felügyel - bemutatott eszközök segítségével a baranyai diákok tanórákon kívüli (ugyanakkor a nemzeti alaptantervhez kapcsolódó) élményközpontú zoopedagógiai órákon testközelből ismerkedhetnek meg a különböző földtörténeti korok jellegzetességeivel.

 

- Az alkalmazás 11 olyan földtörténeti korba kalauzolja el a felhasználót, melyek Pécs és a Mecsek ősi környezetét, valamint a Kárpát-medence évmilliókkal ezelőtti tájait kívánják modellezni és bemutatni. Óriási előnye, hogy a megteremtett virtuális valósághoz tartozik egy háttértudás-bázis, melyet a pécsi állatkert zoopedagógusai biztosítanak, akik megszabhatják, hogy melyik kort, hogyan, milyen szempontok alapján mutatják be az adott korcsoportok diákjainak - mondta.

Őri László, Pécs alpolgármestere kiemelte, hogy a tervezett természettudományos élményközpont megálmodásakor a városvezetés és az állatkert közös célja az volt, hogy az állatokkal való találkozás-ismerkedés élményén túl új ismeretekhez is jussanak azok a pécsi és Pécs környéki diákok - köztük megannyi hátrányos helyzetű gyerek -, akik az állatkert pedagógiai foglalkozásain részt vesznek. A városvezető elmondta, hogy a projekt keretén belül mintegy 15 millió forintból beszerzett virtuális valóság szemüveggel és a hozzá tartozó alkalmazással a fiatalok a jövőre induló foglalkozásokon ismerkedhetnek meg.

- Bízom abban, hogy ez a fejlesztés nagyban hozzá fog járulni a fiatalok természettudományos érdeklődésének felkeltéséhez és fenntartásához, valamint az iskolai munkát és a tanórákat is sikeresen, új élményekkel egészíti majd ki - mondta az alpolgármester. Őri László egyébként maga is kipróbálta a szemüveget, mely - mint fogalmazott - egyedülálló élmény volt számára, mivel még soha nem próbált ki hasonló eszközöket.

Hozzátette, hogy a város a pécsi tankerülettel és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal kötött megállapodásának keretében több ezer olyan pécsi és a régióból származó nehéz sorsú gyerek számára biztosították az állatkertbe járás lehetőségét, akik önerőből nem látogathatták volna meg az intézményt. A jövőben - mint mondta - ez a program folytatódik, de ki is egészítik azt az élményközpont iskolai tanulást segítő programjaival, melyeket jövőre 10 pécsi és 10 Pécs környéki iskola hátrányos helyzetű diákjai élvezhetnek.

A sajtótájékoztatón részt vettek az alkalmazást fejlesztő cég, a suIT Solutions munkatársai akik elmondták, hogy a munka során rengeteget segített nekik a Pécsi Állatkert, hiszen számukra is új terület volt a földtörténeti korok modellezése.

Forrás: Pécs önkományzata