Évekre bezáratta a bíróság a harkányi maszkos rablókat

2019. szeptember 17. kedd 15:54

Évekre bezáratta a bíróság a harkányi maszkos rablókat

A Pécsi Járásbíróság hétfőn nyilvános tárgyaláson bűnösnek mondott ki két férfit társtettesként elkövetett rablás bűntettében és lopás bűntettében, míg egy harmadikat lopás bűntettében. Ezért at elsőrendű vádlottat 7 év 10 hónap szabadságvesztésre és 8 év közügyektől eltiltásra, a másodrendű vádlottat, mint különös visszaesőt - halmazati büntetésül - 12 év szabadságvesztésre, 10 év közügyektől eltiltásra, a. harmadrendű vádlottat 2 év szabadságvesztésre ítélte. Utóbbi vonatkozásában 3 évi próbaidőre felfüggesztette a büntetés végrehajtását.  

 

 

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlottak - két harkányi és egy diósviszlói férfi - közösen elhatározták, hogy az elsőrendű vádlott ismeretségi körébe tartozó idős sértett házaspár házába bemennek, onnan készpénzt és egyéb értékeket lopnak el 2017. szeptember 28-án.

A harmadrendű vádlott a tulajdonát képező gépkocsival, az esti órákban a társaival együtt a sértettek házához mentek.

Az elsőrendű és másodrendű vádlottak bementek a sértettek házának udvarába, símaszkot húztak fel, majd benyomták a családi ház bejárati ajtaját és bementek a házba.

A sértettek már az ágyban feküdtek a ház középső szobájában és televíziót néztek. Amikor az első és másodrendű vádlottak beléptek a szobába, mindkét sértett kiabálni kezdett, megkérdezték tőlük, hogy kik és mit akarnak, erre a másodrendű vádlott lefújta a sértett férfit gázspray-vel, valamint a sértett nő felé is fújt, az arcukba világított egy zseblámpával, folyamatosan fenyegette és a pénz átadására hívta fel őket.

A sértett férfi félelmében a ház másik szobájában lévő szekrényből elővette a pénztárcáját és abból 100.000 forint készpénzt adott át a másodrendű vádlottak azzal, hogy nincs több. Erre a másodrendű vádlott kiabálni kezdett, hogy nem elég, ennél több kell. A sértett félelmében kivette a szekrényből autós táskáját és azt, a benne lévő 1.000.000 forinttal átadta a másodrendű vádlottnak. Ekkor a két vádlott távozott a házból.

A két vádlottat a harmadrendű vádlott egy pécsi buszmegállóba szállította, ahonnan busszal utaztak haza, a harmadrendű gépkocsijával haza hajtott.

A vádlottak a pénzt elosztották. A harmadrendű vádlott nem tudta, hogy a pénzt az első két vádlott erőszakkal szerezte meg, csupán a lopásról volt tudomása. A sértettek idős koruk miatt a bűncselekmény elhárítására korlátozottan voltak képesek.

2018. június 27-én a másodrendű vádlott észrevette, hogy Pécsen, egy utcában egy családi háznál gépjárműbe pakolnak az ott lakók. Kifigyelte, hogy feltehetőleg nyaralni mennek, hosszabb időre és a házban majd nem tartózkodik senki.

A másodrendű vádlott még ugyanezen a napon, sötétedéskor, egy kombi gépkocsival a sértett családi házához hajtott, hogy onnan különböző dolgokat tulajdonítson el. A házat gyalogosan megkerülve észlelt egy bukóra hagyott ablakot, amelyről a szúnyoghálót lepattintotta, majd a kinyitott ablakon bejutott a házba és onnan 375.133 forint értékben tulajdonított el különböző műszaki cikkeket, ékszereket, használati tárgyakat és készpénzt, majd a helyszínről elhajtott a gépkocsival.

A másodrendű vádlott a megszerzett értéktárgyakat eladta, melyek egy részét a nyomozó hatóság 329.500 forint értékben lefoglalta, de 45.633 forint kár nem térült meg.

Az ítélettel szemben jogorvoslat bejelentésére az ügyész három munkanap határidő tartott fenn, míg az elsőrendű vádlott és védője, valamint a másodrendű vádlott védője enyhítésért jelentettek be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős.


 

Forrás: Pécsi Törvényszék