És egyszer csak jön a NAV: így trükköznek a pénztárgépekkel és az áfával Baranyában

2022. augusztus 22. hétfő 11:01

És egyszer csak jön a NAV: így trükköznek a pénztárgépekkel és az áfával Baranyában

A vállalkozások egy része továbbra is trükközik a pénztárgépekkel és az áfával, de az sem ritka, hogy az adóhivatal be nem jelentett alkalmazottakat talál az ellenőrzések során. A legnagyobb összegű bírságokat az őrzés-védelem területén, valamint az építőiparban működő cégek kapták.

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendszeres tájékoztatása alapján lapunkban is időről időre beszámolunk arról, hogy Baranyában az adott héten milyen tevékenységet folytató vállalkozások számíthatnak biztosan ellenőrzésre. Természetesen ezeken felül gyakorlatilag bárhol és bármikor feltűnhetnek a revizorok, akik élnek is a lehetőséggel, nem tétlenkednek.

Barlai Krisztina, a NAV sajtóreferense érdeklődésünkre azt közölte, ebben az évben, augusztus közepéig több mint háromezer ellenőrzést végeztek a NAV baranyai munkatársai, amelynek hét százalékában állapítottak meg mulasztást.

A leggyakoribb szabálytalanságok közé tartozik a számla-, és nyugtaadás elmulasztása, a pénztárgépekkel kapcsolatos előírások megszegése, mint például az éves felülvizsgálatok hiánya, vagy éppen az áfa-kulcs helytelen alkalmazása. Sajnos továbbra sem ritka a be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatása, az igazolatlan eredetű áruk forgalmazása, valamint zárjegy nélküli jövedéki termék birtoklása, forgalmazása.

A hiányosságok miatt pedig a csaló vagy hanyag vállalkozók kénytelenek a zsebükbe nyúlni: Baranyában ebben az esztendőben összesen 55 millió forint mulasztási bírságot kell megfizetniük a szabálytalankodóknak. Mint megtudtuk, a legnagyobb összegű bírságokat az őrzés-védelem területén, valamint az építőiparban működő vállalkozások kapták a be nem jelentett munkavállalók foglalkoztatása miatt.

A tendencia nem mutat jó képet, összességében a mulasztások számában csekély növekedés tapasztalható az előző év ugyanezen időszakához képest.


Képünk
illusztráció. 

Palotás Péter