Érdemes pályázni: minden eddiginél több pénzhez juthatnak az önkormányzatok

2015. december 05. szombat 21:44

Érdemes pályázni: minden eddiginél több pénzhez juthatnak az önkormányzatok

Minden eddiginél több pályázati forrás áll az értelmes célokat kitűző önkormányzatok rendelkezésére most ahhoz, hogy a fejlesztéseiket megvalósítsák - hangzott el egyebek mellett a Magyar Államkincstárnak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programról (TOP) Mohácson a napokban tartott információs napján.

- Közeledve az év végéhez már bátran kijelenthetem, hogy 2015 az első év, amikor az utolsó eurocentig hazahozzuk Brüsszelből a hazánkat illető valamennyi forrást. Ez a tény bizonyos területeken kapkodó pénzosztást eredményezett, ami a jövőben nem fordulhat elő, ugyanis a 2020-ig felhasználható uniós forrásokra a pályázati kiírások 2017-ig ismertté válnak - jegyezte meg dr. Hargitai János országgyűlési képviselő, Baranya Megye fejlesztéseiért felelős miniszteri biztos az igen nagy számban jelen volt települési elöljárókat tájékoztatva az egyszerűsített és átláthatóbbá tett pályázati lehetőségekről.Mint hangsúlyozta, a megyeszékhely és a Pécsi Járás településein kívül a Baranya önkormányzatai fejlesztésére 38 milliárd TOP forrás fordítható, majd a pályázatokkal kapcsolatban a megye szerepkörét részletezte. Kitért arra is, hogy a megyében tizenhét pályázat kiírása történik, az első felhívás pedig már decemberben várható, ami a munkanélküliség csökkentését szolgáló foglalkoztatási paktum lesz.

A tanácskozáson a megyeszékhelyre és a Pécsi járásba a decentralizált uniós és kormányzati forrásból jutó 32 milliárdos fejlesztésről szólva dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere a „TOP a pécsi integrált városfejlesztési stratégia tükrében" címmel tartott előadást, míg Szaló Zsófia, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai tervezési és értékesítési főosztályának osztályvezetője a TOP keretében elérhető fejlesztési lehetőségekről szólt.

- Közreműködő szervezetként a feladatunk a TOP források hatékony és szabályszerű felhasználását segítve a támogatást igénylőket, hogy a projekt ötletekből sikeres fejlesztések valósulhassanak meg - mondta Lábadyné Csaba Anikó, a Magyar Államkincstár Baranya Megyei Igazgatóságának vezetője, aki a Kincstár szervezésében tartott információs napon megjelent polgármestereket és jegyzőket részletesen tájékoztatta a pályázatok befogadásától a támogatási szerződéseken át egészen a kifizetésig történő munkamenetben való részvételükről.


Képünkön: Mohácson a Széchenyi Ifjúsági Centrumban a fejlesztési források pályázati feltételeit ismerték meg a települési elöljárók.

B. M.