Épül az új város Újvárosban: félmilliárdot fordítanak a városrész rendbetételére

2019. szeptember 18. szerda 12:29

Épül az új város Újvárosban: félmilliárdot fordítanak a városrész rendbetételére

Félmilliárd forintot fordít az önkormányzat az újvárosi városrész rendbetételére, az összeg egészét pályázati forrásokból teremtették elő. A több mint hatvan éve kialakított lakótelep teljesen megújul, ezen a héten a kiszélesített utakat és a streetball-pályát aszfaltozzák a szakemberek.  

 

Az ötvenes években rohamtempóban húzták fel a lakótelepet az Újvárosban a munkások. A sietség oka az volt, hogy az akkori elképzelések szerint Mohácson épült volna fel a Dunai Vasmű, ám a politika közbeszólt, a szocialista tábor Tito Jugoszláviájával viaskodott, s biztonsági megfontolásból a gyárat végül a határtól jóval távolabb, Dunaújvárosba telepítették.

A szolgálati lakásoknak szánt tömbházak viszont addigra már álltak, sőt, állnak ma is. Kis túlzással jórészt olyan állapotban, ahogy anno megépültek, de nemcsak az épületekre, a teljes városrészre ráfért egy alapos ráncfelvarrás.

A beruházás költségeit, mintegy félmilliárd forintot sikeres pályázatok révén teremtette elő az önkormányzat.

Az összegből több mint félszáz, lestrapált, korszerűtlen, szociális bérlakásokként hasznosított ingatlan rekonstrukcióját végezték, végzik el.

A külcsínre is gondot fordítanak, a keretből ugyanis a városrészben futó utakat, járdákat, parkolókat és a zöldfelületeket is felújítják az ott lakók életminőségének javítása érdekében.

A héten, ha az időjárás nem szól közbe, megkezdődik az aszfaltozás. Az utakat több is helyen kiszélesítették, új szegélyeket építettek, a meglévők hiányzó elemeit pótolták, ahol kellett, javították. Az aknák fedlapjait aszfaltszintre emelték, a pihenést szolgáló padok helyét szintén előkészítették.

A tetszetős műkőburkolatú járdák, gyalogutak már mindenütt elkészültek. Az új streetball-pálya aszfaltozása szintén napirenden van, s már folyamatban van a játszótér elemeinek, játékainak beszerzése is.

EQM - Fotó: Facebook