Enyhítették egy volt szigetvári képviselő börtönbüntetését

2019. február 19. kedd 16:34

Enyhítették egy volt szigetvári képviselő börtönbüntetését

Jogerősen két évről egy évre enyhítette kedden a Pécsi Ítélőtábla egy volt szigetvári önkormányzati képviselő börtönbüntetését, aki a baranyai város volt polgármesterének kérése szerint szavazott. Utóbbi egyébként szintén fellebbezett a határozat ellen, amit később visszavont, így a Pécsi Törvényszék ítélete az ő esetében is jogerőre emelkedett.

 

Az ügy harmadrendű vádlottjaként Kolovics Jánost, aki 2010 és 2014 között volt Szigetvár Fidesz-KDNP-s polgármestere, felbujtóként elkövetett hivatali vesztegetés és folytatólagosan, felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés bűntettében találta bűnösnek az első fokon eljárt Pécsi Törvényszék tavaly június végén.

Az elsőrendű vádlottat, egy volt önkormányzati képviselőt hivatali vesztegetés elfogadása és hűtlen kezelés miatt két év börtönre, a másodrendű vádlottat jogerősen 1 millió 50 ezer forint pénzbüntetésre ítélte akkor a Pécsi Törvényszék.

Az ügy azért került a táblabíróság elé, mert a törvényszék ítélete ellen az elsőrendű vádlott védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett. A tavaly júniusi ítélethirdetésen Kolovics János szintén fellebbezett a határozat ellen, amit később visszavont, így a Pécsi Törvényszék ítélete az ő esetében is jogerőre emelkedett.

A vádirat szerint jogszabályváltozások miatt a szigetvári víziközmű-szolgáltató társasága beolvadt más szolgáltató cégekbe. A képviselő-testület azonban úgy döntött, hogy a különös jelentőségű nem víziközmű-vagyonelemek - köztük a szigetvári gyógyfürdő és tanuszoda, a gyógyfürdőhöz kapcsolódó hotel - maradjanak a város tulajdonában. Ezek működtetésére új gazdasági társaságot kívántak létrehozni.

A polgármester azt szerette volna, hogy az új cég ügyvezetője a másodrendű vádlott legyen, de a szándékát a képviselő-testület egy része nem támogatta. A városvezető több képviselőt is megkeresett a - minősített többségű döntéshozatalt igénylő - javaslat támogatására, ők azonban visszautasították kérését - derült ki a vádirat összegzéséből.

Az elsőrendű vádlott önkormányzati képviselő szorult anyagi helyzete miatt külföldön dolgozott, a polgármester őt azért kereste meg, hogy vegyen részt a döntő szavazáson.

A képviselőnek a városvezető önkormányzati gépkocsit biztosított a hazatéréshez, illetve a visszautazáshoz.

Az elsőrendű vádlott szavazata által biztosított minősített többséggel 2013 októberében a képviselő-testület döntött az új gazdasági társaság megalapításáról, illetve a másodrendű vádlott ügyvezetővé választásáról.

Ennek kompenzálásaként - az ügyészség szerint - a polgármester 2014 januárjában utasította az ügyvezetőt, hogy a képviselő cégével 3,8 millió forintos vállalkozási szerződést kössön.

A vád szerint az elsőrendű vádlott cége munkát nem végzett, ennek ellenére a cégvezető teljesítésigazolást állított ki a vállalkozói díj kifizetésére.

Kolovics János az elsőfokú eljárásban az utolsó szó jogán tagadta bűnösségét. A 2017. januári első tárgyalási napon felolvasott vallomásában kijelentette, nem követett el bűncselekményt, majd többször "logikátlannak és életszerűtlennek" minősítette a vádirat egyes pontjait.

A másodrendű vádlott ezzel szemben a tavaly június végi elsőfokú ítélethirdetés előtt is elismerte bűnösségét. Az első törvényszéki tárgyalási napon felolvasott vallomása szerint a vállalkozási szerződés "a kezdetektől fogva valótlan tartalmú volt, e mögött teljesítés nem volt".

Az ítélőtábla kedden az elsőrendű vádlott által elkövetett cselekményt hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének és folytatólagosan, társtettesként elkövetett gazdasági csalás bűntettének minősítette, büntetését pedig jogerősen egy év börtönre enyhítette - áll a közleményben.

MTI