Emberölés miatt emeltek vádat két baranyai nő ellen

2022. december 12. hétfő 09:56

Emberölés miatt emeltek vádat két baranyai nő ellen

A Baranya Megyei Főügyészség emberölés bűntette miatt emelt vádat két nő ellen, akik mulasztása felgyorsította a sértett halálát. 

 

 

A vádirati tényállás szerint a 86 éves sértett 2021 augusztusától rossz egészségügyi állapotban volt.

Több műtéten esett át, majd 2021 augusztusától hazaengedték a kórházból.


Ettől az időponttól kezdődően az idős asszony együtt lakott fiával és menyével. A sértett teljes körű önellátásra képtelen volt, ezért napi egy órában gondozó járt hozzá, a fennmaradó időben a sértettet menye látta el.

Mivel az ápolásban segítségre szorult, ezért 2021. szeptember közepétől az ügy
II.rendű vádlottjával megállapodtak abban, hogy a sértett gondozásában, ellátásában részt vesz.

A két nő között rövid idő alatt bizalmas viszony alakult ki, melynek során a beteg asszony menye többször kifejezésre juttatta, hogy az élete sokkal könnyebbé válna, ha a sértett meghalna.

Ezt követően az ápolásra szoruló asszony állapota romlani kezdett, ennek ellenére sem az ápolónő, sem a meny nem tett semmit az állapot romlásának megakadályozására, illetve az orvosi segítség biztosítása érdekében.

A megállapodásuk alapján mindkét nő belenyugodott az idős asszony állapotának romlásába és azt siettették.

Október végén a sértett állapota tovább rosszabbodott, azonban a beteg háziorvosát nem hívták ki, nem intézkedtek a mentők kihívása iránt. A sértett állapota ezt követően még tovább romlott, azonban a vádlottak ennek ellenére sem intézkedtek a sértett kórházba szállítása iránt, melynek következtében a sértett otthonában elhunyt.

Az ápoló a közte és a meny közötti beszélgetéseket rögzítette, majd a sértett halála után a felvételekkel megzsarolta. Ezen zsarolás miatt külön büntetőeljárás van folyamatban az ápolónő ellen a Komlói Járásbíróságon.

Az elkövető cselekménye az emberölés bűntettének a megállapítására alkalmas.

Forrás: Baranya Megyei Főügyészség