Eltűntek: évente csaknem ezer esetben rendelnek el körözést Baranyában

2022. augusztus 03. szerda 15:38

Eltűntek: évente csaknem ezer esetben rendelnek el körözést Baranyában

Az elmúlt időszakban több alkalommal is beszámoltunk eltűnt baranyai személyekről. Főként kiskorúakról szóltak ezek a hírek, és a rendőrségtől kapott adatok is alátámasztják: elsősorban nem a felnőttek eltűnése miatt kell nyomozniuk a zsaruknak. Mint megtudtuk, jellemzően a gyermekotthonokból szöknek el a fiatalok.


Szinte egymás után adták ki a keresésről szóló közleményeket a rendőrök a közelmúltban. Júliusban többek közt egy 13 és egy 14 éves pécsi, valamint egy 12 esztendős komlói lány eltűnéséről számoltunk be lapunkban.

Érdeklődésünkre a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság arról adott tájékoztatást, hogy illetékességi területükön 2020-ban 82 felnőtt és 917 kiskorú, 2021-ben 114 felnőtt és 709 kiskorú személy eltűnése miatt rögzítettek körözést az erre is szolgáló nyilvántartási rendszerben.Ami pedig a mostani esztendőt illeti, 2022 első félévében 37 alkalommal felnőtt és 487 esetben 18 évesnél fiatalabb személy eltűnése miatt indult körözési eljárás - közölték a baranyai rendőrök.

Fontos kiemelni, hogy az eltűnés miatt rögzített körözési eljárások száma nem azonos az eltűnt személyekével. Kiskorúak esetében ugyanis jellemző, hogy ugyanazok egy évben akár több alkalommal is engedély nélkül távoznak az úgynevezett kijelölt gondozási helyről.

Arról, hogy a fiatalok általában milyen okból szöknek el, a rendőrség nem vezet statisztikát. Általánosságban azonban elmondható, hogy a 18 évnél fiatalabb személyek eltűnésénél gyakoriak a gyermekotthonokból történő engedély nélküli eltávozások.


A rendőrök munkáját dicséri, hogy az érintett emberek túlnyomó része előkerül, eltűnés miatt jelenleg 42 felnőtt és három kiskorú személyt köröznek. Az eltűntté nyilvánító határozat meghozatala a körözés elrendelésétől számított kilencven nap elteltével történik. Tekintettel arra, hogy ilyen esetekben a körözési eljárást 90 évig folytatják, közöttük olyanok is vannak, akiknek a tartózkodási helye már évtizedek óta nem ismert.


Képünk illusztráció. 

Palotás Péter - Fotó: pixabay.com