Elszállnak a légimentők Pécsről, Szekszárdon építik fel az új bázist

2021. február 15. hétfő 15:57

Elszállnak a légimentők Pécsről, Szekszárdon építik fel az új bázist

Az év elején újabb lépés történt a szekszárdi légimentőbázis építésének ügyében, amely egyben azt is jelenti, hogy közelebb kerültünk ahhoz, hogy a Pécs-Pogány repülőtéren megszűnjön a helikopter állomása. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálat arról tájékoztatta lapunkat, hogy januárban megkezdődött az új bázis építésére vonatkozó közbeszerzési eljárás lefolytatásának előkészítése.


Korábban lapunkban beszámoltunk arról, hogy a tervek szerint elköltöztetik a pogányi repülőtérről a légimentőbázist, amit Szekszárdon működtetnek majd tovább.



A fordulatos történet hosszú időre nyúlik vissza: 2016-ban például még úgy tűnt, az előzetes elképzelésekkel ellentétben mégis Pécsett maradhat a bázis, az Országos Mentőszolgálat ugyanis elállt a szekszárdi leszálló és a hangár megépítésétől. A légi mentés repüléshez tartozó feladatait időközben átvette a Készenléti Rendőrség, akik jelezték szándékukat a beruházás megvalósítására. A kijelölt területet a szekszárdi közgyűlés ezt követően az állami szerv kezelésébe adta.

Nemrég újabb lépés történt a beruházással kapcsolatban. Megkeresésünkre az ORFK Kommunikációs Szolgálata azt közölte, a rendőrség 2020-ban elindította az új szekszárdi légimentőbázis kivitelezésének tervezését, majd 2021 januárjában megkezdődött a bázis építésére vonatkozó közbeszerzési eljárás lefolytatásának előkészítése.

Megerősítették: a szekszárdi építkezés befejezését követően „a rendőrség a pécsi légimentőbázist nem tervezi működtetni".


Egyelőre nem ismert, hogy mikorra végezhetnek a beruházással. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre az ORFK azt az információt adta, hogy a magyarországi légimentési képesség fejlesztéséhez szükséges bázisok hálózatának korszerűsítése és bővítése céljából a 2021-es és 2022-es évekre is költségvetési forrás áll rendelkezésre.

A rendőrség tájékoztatása szerint az új légimentőbázisok helyszíneinek kijelölése során az egyik fő szempont az volt, hogy a mentőhelikopterek hatósugara az ország területén minél nagyobb lefedettséget biztosítson. A költöztetéssel ennek a célnak felelnének meg, a szekszárdi bázissal az ott üzemelő mentőhelikopter hatósugara ugyanis jobb magyarországi lefedettséget biztosít majd, mint amit a pécsi nyújt.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva (archív)