Elő a szánkókkal: húszcentis hó boríthatja Baranyát a hétvégén, hófúvás is lehet

2018. december 12. szerda 16:18

Elő a szánkókkal: húszcentis hó boríthatja Baranyát a hétvégén, hófúvás is lehet

A legfrissebb előrejelzés szerint napokon belül beköszönt az igazi tél, péntek délután havazás kezdődik, s szombat estig akár húsz centiméteres hóréteg is kialakulhat Baranyában. Hófúvás is várható.  



Az Időkép.hu szerda délután kiadott előrejelzése szerint a hóimádóknak kedvező forgatókönyv körvonalazódik hétvégére. A hétvége időjárását ugyanis egy mediterrán ciklon alakíthatja, melynek centruma a legfrissebb előrejelzések szerint a Földközi-tenger középső medencéjében, Görögország térségében helyezkedhet el szombaton és vasárnap.

Emiatt a Kárpát-medencében döntően az északias áramlás dominálhat, mely lehűlést hoz a magasban, miközben a ciklon előodalán nagy nedvességtartalmú levegő érkezhet. Egyszóval a várható csapadék leginkább hó formájában hullhat le.

Az eddigi legvalószínűbb, és egyben legoptimistább forgatókönyv szerint a mediterrán ciklon csapadékzónája már péntek délután elérheti a nyugati, délnyugati országrészt, ahol már ekkor elkezdődhet a hóesés. Péntekről szombatra virradóra már sokfelé havazhat, sőt több helyen intenzív havazás is előfordulhat. A

Dunántúlon feltámadó szél miatt hófúvás valószínűsíthető. Vasárnap nyugat felől egyre több helyen szűnhet meg a csapadék, inkább már csak a keleti tájakon eshet eső, havas eső, hó.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Pécsre és Mohácsra kiadott előrejelzése szerint pénteken késő délután kezdődik majd a havazás, aznap kilenc centiméter lehet a hóréteg. Szombaton egész nap várható hóesés, s a nap végére húszcentis is lehet a hótakaró Baranyában.

Mindehhez hideg is társul, nappal sem lesz melegebb nulla foknál, éjjelente pedig keményen fagyni fog, így a leesett hó biztosan meg is marad.

 

M. B.