Elkészült, s szerdán hivatalosan is átadják az okoszebrát a Kossuth Lajos utcában

2023. november 06. hétfő 09:44

Elkészült, s szerdán hivatalosan is átadják az okoszebrát a Kossuth Lajos utcában

Befejeződtek a munkálatok a Kossuth Lajos utcában, elkészült az okoszebra a Pennynél, így várhatóan sokkal biztonságosabbá válik az átkelés az úton. A zebrát hivatalosan szerdán délelőtt tíz órakor adják át.

 

Amint arról beszámoltunk, idén ismét a szavazókon múlt, melyik hazai város gazdagodjon okoszebrával: egy két hetes online szavazás során volt lehetősége a hazai lakosságnak megszavazni, melyik városban készüljön el a következő okoszebra a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával.

Hét város szállt versenybe, Mohács két hét alatt az összes szavazat csaknem felét, 24702 voksot gyűjtött, amivel megnyerte a versenyt.

 

Ennek eredménye a most elkészült beruházás.

 

Először 2021-ben hirdette mega Generali a Biztonságért Alapítvány és a Pearl Enterprises Kft. azt a versenyt, melynek során olyan zebrákat kerestek, ahol veszélyes az átkelés.

A legtöbb voks akkor egy ózdi és egy váci zebrára érkezett, így a verseny nyereményeként a Generali és a Pearl Enterprises Kft. jóvoltából mindkét város gyalogos-átkelőhelye lassan két éve már okoszebraként működik. A tavalyi szavazást Szentendre nyerte, idén nyártól kezdve pedig már működik a szentendrei okoszebra is, segítve a sokkal biztonságosabb közlekedést. Így az országban immár közel 60 okoszebra létesítése történt meg az elmúlt években.

Mi az az okoszebra?

A SafeCross® okoszebra egy olyan közlekedésbiztonsági rendszer, amely az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével a zebrára lépő járókelőre hívja fel a figyelmet.

Tehát az okoszebra célja, hogy az adott átkelőhelynél a járművezetők mindig észleljék a gyalogosátkelést. A fényjelzés kizárólag addig tart, ameddig az áthaladás is, így a zebra csak indokolt esetben lép működésbe.

A Generali a Biztonságért Alapítvány szívügyének tekinti a biztonságosabb közlekedés elősegítését: a program elindítása óta több mint 100 millió forint értékben kerültek okoszebrák kiépítésre szerte az országban, többek között megyeszékhelyeken, például Kecskeméten, Szegeden, Székesfehérváron, Veszprémben vagy Zalaegerszegen, nyaralóhelyeken a Balaton partján, illetve a fővárosi agglomerációban.


 

M. B.