Elkészült a Sokac Ház - Új színtéren is bemutathatók lesznek a kultúrkincsek

2019. augusztus 27. kedd 10:38

Elkészült a Sokac Ház - Új színtéren is bemutathatók lesznek a kultúrkincsek

Szerdán adják a Táncsics Mihály utcában a Sokac Házat, ahol bemutathatóvá válnak a mohácsi sokac hagyományok. A tájházban számos népművészeti tevékenység megtekinthető, kipróbálható lesz.  

 

Néhány évvel ezelőtt került az önkormányzat birtokába Mohács egykor kizárólag sokacok lakta városnegyedében, a Táncsics Mihály utca 40. szám alatt található épület.

- A Balatinácz-féle ház utcafronton ugyan korszerű, de az udvarban még teljes épségben áll a több mint száz éve készült, nyitott kéményes konyhájú, fagerendás mennyezetű, eredeti sokac hajlék, áll még a régi istálló és a csűr is - nyilatkozta lapunknak akkor Jaksics György, városi önkormányzati képviselő, a Sokacok Olvasókörének elnöke. - Remekül tudnánk hasznosítani a házat: az első, komfortos részen nyelvi táborokat szerveznénk gyerekeknek, illetve különböző kézműves foglalkozásokat tarthatnánk ott.

Vannak vállalkozók például olyan kézimunka szakkör vezetésére, ahol a hagyományaink ápolásához megtanulhatnák az érdeklődők a horgolt csipkék, ingek hímzésének, a kötött- és bütykös harisnyáknak a készítését, a népviseleti ruhadarabok varrását, de van hely maszkfaragó- és busókellék készítő szakkörnek is.

- A régi épületet tájháznak szeretnénk berendezni, eredeti sokac bútorokkal, kelmékkel, használati tárgyakkal a lakóházat, míg az istállóban, csűrben a valamikor használt munkaeszközöket mutatnánk be.

Nos, mindezek többsége rövidesen valóra válhat, ugyanis az önkormányzat - pályázati források felhasználásával - által irányított beruházás befejeződött, az épületet szerdán délután fél hatkor adják át.

A ház utcafronti részét elbontották, helyette hagyományos jellegű épületrészt alakítanak ki. Az átalakítást követően közösségi épületként hasznosítják, a Mohácsi Sokacok Olvasóköre működtetésében. A fejlesztés eredményeként az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő programok, többek között a táncháza és a zenés rendezvények még szélesebb körben válnak megismertethetővé.

Az épületben a sokac hagyományokat bemutató kiállítást is berendeznek, a tájházban számos népművészeti tevékenység megtekinthető, kipróbálható lesz.

A Sokac Házba ellátogató vendégek, turisták interaktív módon megismerkedhetnek a sokac néptánc és népzenei kultúrával, gasztronómiával, viseletkészítéssel és más népi mesterségekkel, szokásokkal, az olvasókör hagyományőrző csoportjai ugyancsak otthonra lelnek.

M. B.