Elkelt a Török presszó, kávézó nyílhat az épületben, a Halászcsárda sorsa bizonytalan

2019. február 20. szerda 11:37

Elkelt a Török presszó, kávézó nyílhat az épületben, a Halászcsárda sorsa bizonytalan

A Dózsa György utcában található egykori vendéglátó-egység hosszas idő után végre elkelt, a helynek új tulajdonosa van, aki úgy tervezi, jövőre nyitja meg a kávézót.

 

Talán nincs is olyan mohácsi harmincon, na jó, inkább negyvenen túl, akinek ne fűződne valamilyen emléke a Török presszóhoz. Az egykor elegáns, zenés szórakozóhely a város közönségének kedvelt találkozóhelye volt, s az évtizedek alatt igazi kultikus hellyé vált.

Megfordultak benne művészek, értelmiségiek, a „város krémje", de mindig is az az egység volt, ahova bárki más is eljárhatott szórakozni esténként. No és persze a szerelmespárok: ha azok a falak mesélni tudnának...

A hely népszerűsége azonban az ezredforduló környékétől kezdődően csökkent, amiben minden bizonnyal az akkori működtetők is szerepet játszottak. 2006-ban aztán be is zárták, s azóta is üresen áll az épület.

Az önkormányzat tizenhárom éven át tartó pereskedés után visszaszerezte az ingatlan tulajdonjogát, ami aztán apportként a a városgazdálkodási és révhajózási társasághoz került, de hasznosítani egészen mostanáig nem sikerült.

Mindeközben az épület állaga folyamatosan romlott, a freskók eltűntek a falakról, s a belső faburkolatok is elkorhadtak.

Most azonban  sikerült eladni a vendéglátó-egységet, az új tulajdonos Somos Iván. Lapunknak nyilatkozva elmondta, előreláthatólag 2020-ban nyitja majd meg az új kávézót, illetve cukrászdát.

Belül már végeztek egy-két felújítást, viszont kívülről még dolgozni kell a helyiségen, ezért húzódik el a nyitás.

A Halászcsárda sorsa továbbra is kérdéses

A legendás mohácsi éttermet 1968-tól 44 éven át vezette a szintén legendás hírű Nagy Tibor, s az évtizedek során hazai és külföldi politikusok, tudósok, nagykövetek, egyházfők, ismert sztárok, neves közéleti személyiségek, a vendéglátós szakma jeles képviselői is megfordultak nála. A csárda 2017-ben zárt be, sajnos azóta sincsenek konkrétumok a jövőjéről. Az egység magántulajdonban van, de hogy egyáltalán kinyit-e még valaha, nem tudni.

 


Pauska Petra