Elkapták a vandált, aki megrongálta a pécsi főpályaudvaron elhelyezett zongorát

2020. február 16. vasárnap 08:52

Elkapták a vandált, aki megrongálta a pécsi főpályaudvaron elhelyezett zongorát

Sajnos még egy hónapig sem maradt épen a pécsi főpályaudvaron lévő zongora, amely egy névtelenséget kérő adományozó jóvoltából került az épület központi csarnokába. A MÁV Magyar Államvasutak Zrt. arról tájékoztatta lapunkat, a felháborító rongálást a kamerák rögzítették, a rendőrök pedig őrizetbe vették az elkövetőt, aki beismerte tettét. 


Egy érdekes kezdeményezésnek köszönhetően kellemes dallamokat hallgatva várhatják a vonatot az utasok a pécsi nagyállomáson, amennyiben persze a nemrég kihelyezett úgynevezett közösségi zongorát hozzáértő szólaltatja meg.

Sajnos azonban nemcsak erre van példa, hanem értelmetlen pusztításra is. Sokakat érthetően felháborított, hogy a hangszert - amely a bécsi Stingl Fivérek műhelyében készült a 19. és 20. század fordulóján - január 30-án, napközben valaki megrongálta. A MÁV-nál érdeklődésünkre közölték, a zongora pedálja leszakadt, tíz darab billentyű csontburkolata, valamint a fedél kitámasztója eltűnt.

A kár értéke több tízezer forint, de ennél is nagyobb rombolást végzett az elkövető azzal, hogy egy minden szempontból pozitív kezdeményezésbe rondított bele.

A főpályaudvaron lévő térfigyelő kamerák rögzítették a vandalizmust, a vasúttársaság pedig természetesen megtette a feljelentést. A MÁV Kommunikációs Igazgatóságától munkatársunk megtudta, hogy a felvételek alapján a rendőrök beazonosították, majd őrizetbe vették az elkövetőt, aki beismerő vallomást tett.

A zongorát február 5-én helyreállították, a teljesen ép hangszert azóta ismét bárki megszólaltathatja. Az állomáson dolgozó biztonsági őrök pedig kiemelten ügyelnek arra, hogy újabb rongálás ne történhessen.


Képünkön: pénteken este is népszerű volt a zongora. 

Palotás Péter