Elismerést kapott Végvári Tibor a Nemzetközi Polgári Védelmi Napon

2019. március 05. kedd 14:45

Elismerést kapott Végvári Tibor a Nemzetközi Polgári Védelmi Napon

Március elsején tartottak ünnepségét a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon a Nemzetközi Polgári Védelmi Nap alkalmából. A rendezvényen olyan önkéntes, civil szervezetek, szövetségek, intézmények tagjai vehettek át elismerést, amelyek a hétköznapokban aktívan támogatják a hivatásos katasztrófavédelem munkáját. 

 

Az eseményen dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató átadta a belügyminiszteri és főigazgatói elismeréseket. 

 

A főigazgató a katasztrófavédelem munkájának támogatása terén kifejtett kiemelkedő tevékenysége, közösségépítő- és a tudatos önkéntes életmódra nevelés érdekében végzett példamutató munkája elismeréseként ajándéktárgyat adományozott Végvári Tibornak a Határszél Önkéntes Tűzoltó Speciális Kutató-Mentő Egyesület elnökének.

Végvári Tibor mindig elhivatott volt az önkéntesség iránt. Ennek köszönhetően hozta létre a főként búvár tagokból álló egyesületet, amelynek tagjait motiválja a keresési-, mentési vízi műveletekre. A közösség-összetartó ereje nem csak az egyesületen belül érvényesül.

Más civil szervezetek búvár tagjaival is jó kapcsolatot ápol, amelynek köszönhetően a megyei mentőcsoport 2018-ban képes volt megújítani a Nemzeti Minősítés rendszerében a búvár- és árvízi mentő képességek igazolását.

Az elmúlt évben is több alkalommal működtek közre eltűnt személy keresésében, mentési feladatokban. A specializálódott egyesület felszereléseinek fejlesztése révén akár jég alatti mentést is képes végezni. A berendezésekkel - melyek egy részét saját erőből, egy részét pedig támogatásból vásárolhatták - heti rendszerességgel tartanak gyakorlatokat.

A rendezvényt - amit koszorúzás zárt - követő fogadáson Bónyai Eszter mondott pohárköszöntőt. Az ezredes egyebek mellett arról beszélt, a polgári védelemnek van jövője, hiszen az a feladata, hogy reagáljon a kihívásokra, amelyeket az egyre szaporodó és súlyosbodó katasztrófák jelentenek. A változások közepette azonban, hangsúlyozta, a küldetés nem változott, dolgozzon bár az ember hivatásosként vagy önkéntesként: az emberi élet védelme az elsődleges.

Forrás: Katasztrófavédelem