Elejét veszik a fertőzéseknek: százmilliót költenek a betegek biztonságát szolgáló fejlesztésekre

2018. március 13. kedd 11:17

Elejét veszik a fertőzéseknek: százmilliót költenek a betegek biztonságát szolgáló fejlesztésekre

A város és térsége mintegy 70 ezer lakosa egészségügyi centrumában a betegbiztonság növelését szolgáló fejlesztéseket hajtanak végre, amelyek eredményeképp hatékonyan előzhetik meg a fertőzéseket - jelentette be dr. Csizmadia Csaba főigazgató- főorvos hétfőn a beruházás nyitórendezvényén. 


- Pályázati forrásból 96 millió 718 ezer forintot költünk kilencvenhét olyan új eszköz beszerzésére, melyek nem csupán a nálunk kezelt betegek fertőzésének megelőzését, de a látogatók és a kórházi személyzet védelmét is szolgálja - hangsúlyozta a főigazgató.

A fejlesztést részleteiről szólva elmondta, a kórház használati meleg vizes rendszerére klór-dioxid adagolót telepítenek. Ennek eredményeként a teljes hálózatban folyamatos lesz a víz fertőtlenítése, amellyel a Legionella baktérium okozta fertőzéseket teljesen megszüntetik. Ez a kórokozó ugyanis jellemzően meleg vizes környezetben, így az épített vízrendszerekben is emberi egészségkockázatot jelentő mértékben elszaporodva a zuhanyozás alkalmával keletkező párából belélegezve fertőz.

Vásárolnak egy hidegkörös légfertőtlenítőt is a steril helyiségek légterének gyors és hatékony fertőtlenítéséhez. Jelenleg egy olyan szoba, ahol fertőzött beteget ápoltak, vagy az ellátásához igénybe vett műtő fertőtlenítéséhez egy teljes napra van szükség, az új berendezéssel ez az idő a töredékére csökkenthető, s jelentősen mérsékli a fertőzési kockázatot is.

További négy új légsterilizálót szintén használatba vesznek, ezekkel az érintett osztályokon 70 százalékkal csökkenthető a légúti fertőzések kialakulása, míg az említett fertőtlenítő rendszerekkel az egészségügyi ellátás során kialakuló fertőzések is drasztikus mértékben csökkenthetővé válnak.

Vásárolnak egy úgynevezett kézhigiéniás szkennert is, amivel azt tudják ellenőrizni, hogy a beavatkozást végző orvos vagy asszisztens keze csíramentes-e, illetve 90 darab kézfertőtlenítő adagoló is érkezik, ezeket a mosdóknál helyezik el, hogy az intézmény egész területén biztosítottá váljon a higiénikus kézmosás.

- A projekt révén jelentősen mérséklődhetnek a kórházi eredetű fertőzések, s ezzel arányosan csökken az antibiotikum felhasználás, az izolációs eszközök mennyisége, valamint a fertőzésekkel összefüggésbe hozható diagnosztikai vizsgálatok száma. A beruházással egy újabb, meghatározó lépést teszünk a hatékony gyógyítás érdekében, de egyúttal biztonságos munkakörülményeket teremtünk a kórház egészségügyi személyzetének és a betegek biztonságosabb és gyorsabb gyógyulását is szolgáljuk - összegezte a fejlesztést Csizmadia Csaba.

- Öröm a számunkra, hogy most, amikor a kormányzat szándéka szerint a főváros egészségügyi intézményei fejlesztése kapnak prioritást, a mi kórházunk is tovább korszerűsödhet - mondta Szekó József polgármester. Az eddigi beruházásokról szólva megemlítette, hogy amíg 1998-2002 között 260 milliós költséggel a műtőblokk felújítását végezhették el, az azt követő nyolc év alatt mindössze egy 85 milliós költségkeretből a sürgősségi részleget lehetett kialakítani. 2010-től viszont a 3,1 milliárdos fejlesztéssel elkészült egyebek mellett a helikopter leszálló, a kibővített belgyógyászat, a neurológia, a megújult rehabilitációs részleg, vagy például a sterilizáló. Említést tett az eddigi technikai és műszerfejlesztésekről, s arról is, hogy jó hírnevét viszik az intézménynek az itt megforduló emberek.

- A fővárosi hatalmas kórházfejlesztések költségvetési forrásból valósulnak meg - szögezte le Hargitai János, a város és térsége országgyűlési képviselője, majd így folytatta:

- A költségvetési bizottság tagjaként húsz éve látom az ország pénzügyi helyzetét és el nem tudtam képzelni még egy évtizede sem, hogy ilyen ütemben képesek leszünk az egészségügyi intézmények fejlesztésére. Elvitathatatlan a Mohácsi Kórház látványos gyarapodása is, de vallom, nem csupán az épület és a műszer az igazi kelléke az eredményes gyógyításnak, ahhoz kell az orvos, a nővér is. Mohácson azért működik ez a rendszer jól, mert nem csak a ház csillog, hanem az itt dolgozók lelke is. Ez utóbbihoz persze az is kell, hogy a lelkiismeretesen végzett munka elismert legyen. Szerencsére vége annak az időszaknak, amikor ígéretekkel, hitelek felvételével lehetett béreket emelni. Azok a bérfejlesztések, amelyek pár éve zajlanak, ha nem is olyan látványosak, mint amit szeretnénk, de hazai forrásból történnek és remélem soha nem is jön vissza az a világ, hogy kölcsönből növeljük a béreket, majd évekig nyögjük annak minden következményét. Ma már van olyan helyzetben az ország költségvetése, hogy folytatni lehet az ütemezett bérfelzárkózást, aminek a megvalósítása most rajtunk, polgárokon múlik - zárta mondandóját Hargitai János.