Egyezséget kötött, így megúszta a börtönt a 180 milliót sikkasztó jemeni orvos

2018. szeptember 20. csütörtök 08:50

Egyezséget kötött, így megúszta a börtönt a 180 milliót sikkasztó jemeni orvos

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt indított büntetőeljárásban egyezséget kötött a gyanúsítottal, aki mintegy 180 millió forintot sikkasztott el saját cégéből. 


A jemeni állampolgárságú orvos ügyvezetője volt az általa alapított gazdasági társaságnak. A kft. 2009-től kezdődően az ország több pontján összesen 21 helyszínen infrahang egészségügyi kezelési központot működtetett érszűkületes betegek ellátására. A kezelési helyeken a vádlott által bevezetett és ellenőrzött elszámolási-, bevétel- és költségnyilvántartási szisztémát alkalmazták.

Ennek lényege az volt, hogy a rendelőkben a páciensek kezeléséből származó bevételek csak egy részéről állítottak ki számlát, a fennmaradó további bevételeket nem vezették fel könyvelésükben, azokat eltitkolták.

A le nem könyvelt, készpénzben a páciensektől átvett összegeket a rendelőkből az alkalmazottak vagy a közreműködő orvosok eljuttatták a vádlottnak.

A vádlott összesen a három év alatt a le nem könyvelt, eltitkolt árbevételből mintegy 180 millió Ft-ot tulajdonított el jogtalanul.

A férfi cselekménye többek között a különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettének a megállapítására alkalmas.

Az elkövető a nyomozás során a bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tett, majd a vele szemben kiszabandó büntetés mértékére vonatkozó egyezség megkötését kezdeményezte a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészségnél.

Mindezek alapján az ügyészség és a vádlott egyezséget kötött.

Az ügyészség a vádiratban, előkészítő ülés keretében, a megkötött egyezségben foglaltak jóváhagyását indítványozta, melynek részeként azt, hogy a bíróság az elkövetőt végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint jelentős pénzbüntetésre ítélje.

A 2018. július 1. napjától hatályba lépett új büntetőeljárási törvény minden bűncselekmény esetében lehetővé teszi a vádirat benyújtása előtt az egyezség megkötését, a bűnösség beismeréséről és annak jogkövetkezményeiről, azonban a vádiratban rögzítendő tényállás és a bűncselekmény minősítése nem
lehet az egyezség tárgya. 


Az egyezség megkötése egyike azoknak az eljárási formáknak, amelyek lehetővé teszik a büntetőügyek lefolytatásának gyorsítását amellett, hogy hatékonyan biztosítják a büntető törvénykönyvben rögzített büntetési célok érvényesülését.

Forrás: Baranya Megyei Főügyészség