Egy orvost és egy ápolót citálnak bíróság elé a pécsi ügyészek

2023. április 20. csütörtök 08:48

Egy orvost és egy ápolót citálnak bíróság elé a pécsi ügyészek

A Pécsi Járási Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja egy Tolna vármegyei kórház orvosát és ápolóját. 

 

A két vádlott nő közül az egyik ápolóként, a másik szakorvosként dolgozott a kórházban, ahova 2020. október 24-én este vették fel a sértettet.

A sértettnél a vele született betegsége folytán nyelési elégtelenség, heveny garatmandula-gyulladás alakult ki, ami esetleges garatreflex gyengeséggel járt együtt.

A sértettet 2020. október 25-én reggel a kórházban megreggeliztették, ekkor darabos ételt kapott. Édesanyja telefonon érdeklődött az állapota iránt, őt tájékoztatták arról, hogy a beteg megfelelően reggelizett, darabos ételt fogyasztott. Az édesanya közölte a kórházi alkalmazottal, hogy fia csak pépes ételt fogyaszthat, majd erről telefonon tájékoztatta az orvos vádlottat is. Az orvos feltüntette a lázlapon a sértett speciális táplálkozási igényét.


Az ápoló vádlott délután a sértett etetéséhez készült és észlelte, hogy nincs pépes étel,
csak az általános étel, rizses ragu. Megkérdezte az orvost, hogy megetetheti-e a normál
étellel a sértettet. Az orvos ehhez hozzájárult, az ápoló pedig segített a betegnek enni, őt kanállal etette.

A sértett az ebéd elfogyasztása után fulladozni kezdett. Az orvos vádlott megpróbálta a
légutakat szabaddá tenni, de beavatkozása ellenére a beteg meghalt. Halálának közvetlen oka a felső légutak falat-beékelődése és fulladásos agybénulás volt.

A vádlottak megsértették a betegek táplálására vonatkozó szakmai irányelv rendelkezéseit, foglalkozási szabályt szegtek azzal, hogy annak ellenére, hogy ismerték a sértett állapotát, neki nem pépesített, hanem szilárd ételt adtak, illetve erről rendelkeztek.

Szabályszegésük és a beteg halála között közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn.

A halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének
büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.

 

Forrás: Baranya Vármegyei Főügyészség