Dráma Mohácson: vízbe vetette magát egy asszony a kompról, Burai Béla hajóvezető kimentette

2019. május 30. csütörtök 19:05

Dráma Mohácson: vízbe vetette magát egy asszony a kompról, Burai Béla hajóvezető kimentette

Minden bizonnyal öngyilkossági szándékkal vetette be vízbe magát csütörtökön délelőtt a szigeti oldalról elindult kompról egy idős asszony, akit azonnal elragadott a folyó. Burai Béla hajóvezető a városi oldalon éppen utasokra várakozott, amikor az átkelőhajó szokatlan manővereire lett figyelmes, s a Duna Safari nevű hajóval azonnal a nő segítségére sietett. Ez volt az ötödik sikeres vízből mentése Mohácsnál.  

 

 

Drámai jelenetek játszódtak le csütörtökön délelőtt Mohácson, a Dunán. 

A történteket Burai Béla hajóvezető idézte fel lapunk számára.

- Fél tizenegy körül a Duna városi oldalán, a Duna Safari nevű hajón várakoztam az utasaimra, amikor arra lettem figyelmes, hogy a sziget felől útra kelt komp szokatlan manővereket végez, s jócskán eltért a megszokott útvonalától.  Először azt hittem, hogy talán uszadékot akart elkerülni, s ezért tart lefelé a folyón, de aztán láttam, hogy mentőkötelet dobnak a vízre, s akkor már azonnal tudtam, ember van a Dunában.

Burai Béla nem habozott, szólt egy utasnak, szálljon be a hajóra, mert tisztában volt vele, hogy szükség lesz a segítségére, s elindult a komp irányába.

Mint később kiderült, egy 68 éves asszony a szatyrát hátrahagyva átbújt a komp rámpáját elzáró láncon, s a vízbe ugrott.

Talán öt percet tölthetett a vízben, míg megmentője odaért hozzá, addigra azonban már nagyon rossz állapotban volt, túlzás nélkül hajszálon függött az élete.

- Megragadtam a grabancánál, s beemeltem a hajóba. Még tiltakozott is, hogy hagyjam, ő meg akar halni. Aztán rosszabbul lett, oldalra fektettem, s egy-két sallerrel magához térítettem. Közben odaértek a rendőrök is, s elindultunk a komplejáróhoz, ahol már várt rá a mentő. Mire odaértünk, már aranyos fiatalembernek szólított - mondta Burai Béla. 

A parton mindeközben sokan összegyűltek, közülük többen azt hitték, hogy a budapesti hajókatasztrófa egyik áldozatát találták meg. 

Az idős asszonyt aztán viszonylag jó állapotban szállították kórházba.

Burai Bélának - aki csütörtökön beugrósként vezette a hajót, tehát tulajdonképpen véletlenül volt jelen a Duna-parton - egyébként nem ez volt az első vízből mentése: ezt megelőzően már négy embert mentett ki a folyóból Mohácsnál. 

 

 

 

 

 

M. B.