Csizmadia Csaba: akinek fontos a szülészet újranyitása, már nemcsak szóban tehet érte

2023. május 10. szerda 10:29

Csizmadia Csaba: akinek fontos a szülészet újranyitása, már nemcsak szóban tehet érte

A több mint 10 éve állami fenntartásba került Mohácsi Kórház előző évi tevékenységéről számolt be a legutóbbi testületi ülésen Dr. Csizmadia Csaba. A főigazgató-főorvos összefoglalójából kiemelkedik: folytatódik a hazai egészségügyi ellátórendszer átalakítása, ennek jegyében az év második felétől a kórház fenntartói jogait a PTE gyakorolja, közölte az önkormányzat hetilapja.

 

 

Beszámolójuk szerint szóbeli kiegészítésében Dr. Csizmadia Csaba az alábbiakat mondta:


- Az írásos előterjesztés számszaki részei egyértelműen rávilágítanak: a források és a növekvő árak ismeretében a negatív szaldó kódolva van a működésbe. Ebből fakadóan a kórházak adósságállománya növekszik.


Egy rövid példával illusztrálva: ha valamire ráköltünk ötezer forintot, de csak ezer-ezerötszázat kapunk vissza mindezért, könnyen belátható, hogy a gazdaságos működtetés ilyen körülmények között lehetetlenné válik. Az előírások szerint a területünkön kötelezően ellátandó feladatok vannak, ezek elvégzése során nem lehetnek gazdasági szempontjaink, a fontossági sorrendben természetesen az emberek egészsége az első.


- A világválságból fakadó negatív hatások számos vonatkozásban sújtják intézményünket: aki árat emelhetett, az emelt is - húzta alá az egészségügyi centrum irányítója. - A különféle beszállítóktól kezdve a kontrasztanyag-előállítók, a gyógyszergyárak és így tovább valamennyien árat emeltek, nem egy esetben az eredeti ár többszörösére drágítva terméküket. Az energiaszektor áremelései további nehézségek elé állították a kórházat. Az ebből fakadó kiadások ugyancsak többszörösükre nőttek. Igaz, némi kompenzációban részesültünk, de e központi anyagi segítség mértéke jócskán elmarad a drágulások szintjétől. Az évenkénti állami
konszolidáció hiányában gyakorlatilag lehetetlen lenne a működésünk, e segítség révén szinte nullszaldóra tudtuk hozni a kórház fenntartását.

- Jó hír - folytatta a főigazgató -, hogy az orvosi és szakdolgozói bérek emelése folyamatban van. Ennek köszönhetően előbbiek fizetése végre kezdi megközelíteni az
európai mértéket. A szakdolgozók béremelése júliustól valósul meg első lépcsõben, nagyon várjuk, komoly hiányt pótol e lépés. Végre bekerülnek a kedvezményezettek közé azok is, akik eddig valamiért kimaradtak a béremelési rendszerből. Komoly hátrányt jelent számunkra, hogy a gazdaság különféle szektoraiban végbement bérfejlesztések arányaival nem vehettük fel a versenyt. A Covid nehézségei dacára próbáltunk folyamatosan fejleszteni, pályázni. A legutóbbi, több mint 280 milliós eszközpark-fejlesztésnek köszönhetően hét járóbeteg-szakrendelésünk immár
tudományos munkára is alkalmas berendezésekkel gazdagodott. Egy dolgot hadd emeljek ki: eddig kizárólag a klinikán volt hozzáférhető az az eszköz, amellyel a szürkehályog-műtéteket végzik, most már mi is rendelkezünk vele, havi 40-50 operációt elvégezve az alkalmazásával.

A közeli jövőről szólva Csizmadia Csaba így fogalmazott:

-Júliustól jelentős változás áll be az intézmény életében: elsejétől önálló költségvetési szerv státuszunk megszűnik, s a Pécsi Tudományegyetemhez kapcsolva látjuk el feladatainkat. E lépés nem csak bennünket érint, hanem a megye valamennyi kórházát. Bízunk abban, hogy a vélelmezett hátrányok mellett rengeteg előnnyel is jár szükségszerű intézkedés. Példaként említhető a humán erőforrás kérdése: más, kisebb kórházakban is előfordult már, hogy több szakmában, ahol nem tudtak orvost biztosítani, oda valamilyen formában az egyetem delegált gyógyítókat. Ilyen példa nálunk is akadt, nem egy osztályon és szakrendelésen. Bízunk abban, hogy a struktúránk nem változik, a folyamatban lévő tárgyalások, a rendelkezésre álló információk alapján erre ígéret van. A szülészet működtetéséről továbbra sem mondtunk le, reméljük, hogy az integráció keretében az osztály újraindítására is sor kerülhet.

A korábban ennek kapcsán már ismertetett indokokban jelentős változás nincsen. A nemrég
csodásan felújított, modernizált osztály rendelkezésre áll, orvosokat, szakembereket az egyetemmel karöltve be tudunk vonni a munkába.

A bérek kapcsán a főigazgató úgy vélte, egy plusz ösztönző rendszerre van szükség.
- A városnak és lakóinak egyaránt érdeke, hogy működjön ez az egészségügyi egység, ám ezért
valamilyen áldozatot is kell hozni - jegyezte meg. - Ezért hadd indítványozzam ezen a helyen: a Mohácsért Közalapítvány keretén belül hozzunk létre egy „A mohácsi szülészetért" alapítványi részt, amelyet remélhetőleg az önkormányzat és mások, civil szervezetek, vállalkozások egyaránt támogatnak. E forrásokat az a szülész pályázhatná meg, aki hajlandó Mohácson elhelyezkedni. Ezzel kiegészítve - a főigazgatósági bérektől függetlenül - működhetne ez az ösztöndíjrendszer, erre egyébként más kórházaknál is akad példa. Akinek ez fontos, immár nem csak szóban, petíció aláírásával vagy a közösségi oldalakon tehetne a szülészet újraindításáért, hanem a gyakorlatban, támogatása révén is.

Csizmadia Csaba kitért arra is, változni fog az ügyeleti rendszer is: nagyon valószínű, hogy szeptember 1-jétől indul az új rend, az alapellátó ügyeleti rendszerét az ősz első napjától az Országos Mentőszolgálat szervezi. A kórház annyiban érintett, hogy ott lesz a központjuk. Az egyeztetések még folynak, az ismertté váló részletekről időben tájékoztatjuk a város és térsége lakosságát.

Forrás: Önkormányzati Hírek