Cserépedényben fő a szárma szombaton Mohácson
2015. július 01. szerda 07:03

A Sokacok Olvasókörének hagyományápoló rendezvénye a Pranje na Dunavu, azaz a Dunai Mosás, melyet e hét végén, szombaton tartanak.
A házi szőttes holmiknak a Dunában történő mosását felelevenítő hagyományt pár éve a kör gasztronómiai elemmel egészítette ki, azaz megmutatták, hogy a híresen-ízes sokacbabon kívül finom a cserépedényben főzött szárma, a töltött káposzta is. Ilyen étek készül majd július 4.-én újra a baráti társaságok önkéntes szakácsai közreműködésével.
A mosónők és segítőik látványosan vonulnak ki a Sokac körből szombaton délután 4 órakor a Sokac révbe, s amíg itt az asszonyok a vízben állva munkálkodnak, a káposzta már rogyogva fő, hogy a 19 órára meghirdetett vacsoraidőre örömzene mellett fogyaszthassák azt el a programon résztvevők.
Képünk archív felvétel a Dunai Mosásról.
B. M.
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- A mohácsi tűzoltók is küzdenek a...
- Hűvös éj után napsütéses, kellemes...
- Baleset miatt teljes útzár van egy...
- Még négy napig tart a rendőrségi...
- Összedobta a hajó legénysége a büntit...
- Körmenetben imádkoztak a Pécsi...
- Csaknem három hónapja eltűnt egy fiú...
- Kislányt videózott egy férfi a...
- Gulyás Gergely: ipar- és...
- Lesodródott az útról és felborult egy...