Csendes Isten a hangos világban - Elkezdődött a Máriagyűdi Ifjúsági Találkozó

2020. július 04. szombat 14:49

Csendes Isten a hangos világban - Elkezdődött a Máriagyűdi Ifjúsági Találkozó

Pénteken elkezdődött a 38. Máriagyűdi Ifjúsági Találkozó, ahol az első perctől szeretet, figyelem és nyitottság jellemezte a hangulatot. Július első hétvégéje ugyanis erre hívja a fiatalokat. 

 

 

A Pécsi Egyházmegye Ifjúsági Referatúrája által szervezett 38. Máriagyűdi Ifjúsági Találkozó (MIT) első napja hagyományosan a regisztrációt követő megérkezés örömével, ismerkedéssel kezdődött, melyet Dr. Csókay András idegsebész tanúságtevő előadása követett.

Utána Berecz Tibor ifjúsági referens, egyetemi lelkész, iskolalelkész, kisegítő lelkész celebrált szentmisét, amelyen nem csupán a jelenlévő fiatalok kapcsolódtak be, hanem az élő közvetítésnek köszönhetően több száz hívő is.

 

Az egész hétvégés esemény nyitó szentmiséjén Keresztes Andor máriagyűdi plébános, a MIT házigazdája köszöntette a jelenlévőket. Az atya arra hívta a fiatalokat, hogy nyissák meg szívüket az Úr Jézus előtt, lássák meg Őt! „Legyen áldott ez a találkozó! Kérjük az Úr Istent, hogy tegyen alkalmassá a másokkal való találkozásra és nyissa meg szívünket!" Ezt követően Berecz Tibor atya hangsúlyozta a hétvége mottóját:

„Csendes Isten a hangos világban - »Szólj Uram, mert hallja a Te szolgád« (1Sám 3,10) Azért vagyunk itt, hogy mi is ezt kiáltsuk Istennek.

Mert az Istentapasztalatra mindannyiunknak van igénye, de nem biztos, hogy onnét érkezik, ahonnét várjuk, ezért figyeljünk egymásra és találkozzunk egymással, Istennel!"

Az ifjúsági referens a homília kezdetekor elmondta, a Máriagyűdi Ifjúsági Találkozó minden évben Sarlós Boldogasszony ünnepéhez közeli időszakban kerül megszervezésre, így minden esetben valóságos találkozásról van szó.

„Nagyszerű, hogy együtt lehetünk, hogy találkozhatunk egymással! Amikor Szent Erzsébet és Szűz Mária találkozására gondolunk, akkor tudjuk, hogy egy személyes dologról van szó, és ide is a személyesség miatt jöttünk. De a személyesség sajátossága, hogy bár rejtett, mégis kell hozzá a találkozás. (...) Figyeljünk egymásra és a harcainkat, a kérdéseinket szívünk legmélyén vigyük végbe. Mária hálaéneke is a saját titkát énekelte meg, mégis megismertük azt. (vö. Lk 1,46-56) Találkozunk egymással és Istennel, hiszen éppen az a legfontosabb, hogy a csendes világban Isten hiánya hangzik."

„Hogy mennyire vagyunk nyitottak, átsugárzik a tetteinken. Minél személyesebb valami, annál inkább kihat a környezetünkre. Ezt mondjuk mi is: »Szólj Uram, mert hallja a Te szolgád« (1Sám 3,10) Mert, ami a szívünkben történik, az kihallatszik!" - jelentette ki a homília zárásaként, ezzel utalva mindarra, amire ez a júliusi hétvége hív.

Az esti szentmisét vacsora, majd további ismerkedős játékok, kiscsoportok feladatok követték.

A találkozó második napján, szombaton19 órakor érseki szentmisén vesznek részt a fiatalok és a helybéliek. A szentmisét élőben közvetítjük a Pécsi Egyházmegye weboldalán, YouTube csatornáján és Facebook oldalán.

Forrás: Pécsi Egyházmegye