Családokat ajándékozott meg a Pécsi Állatkert és a Karitász

2019. május 07. kedd 17:41

Családokat ajándékozott meg a Pécsi Állatkert és a Karitász

Sikeres volt a Pécsi Állatkert és a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász közös adománygyűjtő akciója, hiszen 90 családnak adhattak át olyan ajándékokat a szervezők, amelyeket az állatkert látogatói ajánlottak fel. A felajánlott játékokat, ruhákat a Karitász munkatársai és önkéntesei tartós élelmiszerekkel egészítették ki, így igazán színes és hasznos ajándékot vehettek át a nehéz körülmények közt élők. 

 

A Pécsi Állatkertet évente csaknem 150.000 látogató keresi fel, és a régió egyik kiemelkedő turisztikai és oktatási központja. Az állatkert életében a megszokott szerepkörön túl azonban fontos, hogy Pécsett és környékén segítse rászoruló gyermekek élményhez jutását és támogatást nyújtson.

Az állatkerti adománygyűjtések 2017 decemberében indultak, amikor az adventi időszakban az állatkert látogatói plüssállatokat, játékokat ajánlottak fel a Török István utcai általános iskola gyermekei számára, majd 2018-ban a meszesi tanoda és ormánsági gyermekek karácsonyát varázsolták szebbé a zoo vendégei.

- Fontosnak tartjuk, hogy ezt a látogatókkal kialakított jó gyakorlatot, együttműködést ne csak karácsony idején, hanem év közben a „szürke hétköznapok" során is folytassuk, és közösen okozzunk örömet nehezebb körülmények közt élő társainknak - mondta Siptár Dávid, a Pécsi Állatkert igazgatója, és megköszönte a látogatóknak, hogy nagylelkűségükkel megmutatták: a segítségnyújtás nem szezontól, hanem szándéktól, jó akarattól függ.

Az adománygyűjtéseknél az állatkert partnerségekben gondolkodik, hiszen Pécsett számos, a szociális munka és családsegítés területén nagy tapasztalattal rendelkező egyesület van jelen és végez egész évben értékes munkát. A mostani akció során a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász támogatta a kezdeményezést.

A Katolikus Karitász munkatársai azért dolgoznak, hogy a szegénység új formáit is felfedve kiutat adjanak az irgalmas szeretet segítségével. A szervezet célja, hogy a Katolikus Karitász részeként szeretetszolgálatuk és segítségnyújtásuk az egész Pécsi Egyházmegye területén megvalósuljon. Adományokkal, önkéntességgel, országos és egyházmegyei programokkal, idővel és megértő szeretettel támogassák a nehéz körülmények között élőket.

A Karitász az év minden napján végzi segítő tevékenységét, bizonyos alkalmakhoz, időszakokhoz kötve azonban saját akciókat is szervez. A húsvéti időszakban a Tartós szeretet - Nagyböjti élelmiszergyűjtés mellett új kezdeményezésként jött létre idén a Nyuszibatyu ajándékgyűjtő akció.

A két szervezet közös együttműködésben valósította meg, amelynek eredményességét látva, boldogsággal tölti el a partnereket, hogy közösen sikerült mosolyt varázsolni az Észak-Mecsek falvaiban élő gyermekek arcára.

Az adományok átadására május 3-án került sor Mindszentgodisán és Magyarszéken, ahová sokan érkeztek a falvakból, hogy részesülhessenek az értékes adományok átadásában. A szervezők csomagokat készítettek, s családonként osztották ki az ajándékokat helyi önkéntesek segítségével a gyermekek közt.

Forrás: Pécsi Állatkert