Családi vállalkozásban csaltak telefonokkal

2021. február 25. csütörtök 08:52

Családi vállalkozásban csaltak telefonokkal

A Pécsi Járási Ügyészség csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy férfi és élettársa, valamint édesanyjának lánytestvére ellen, akik fiktív előfizetői szerződések megkötésével jutottak nagy értékű telefonokhoz, amiket aztán értékesítettek. 

 

A férfival szemben korábban már folyt büntetőeljárás, hasonló bűncselekmények miatt, mivel - a vádirat szerint - társaival más nevére szóló telefon-előfizetői szerződést kötöttek, ezzel együtt értékes telefonokat igényeltek, amiket aztán eladtak és így jutottak bevételhez.


A férfi 2018. nyarán büntetésvégrehajtási intézetben volt, élettársa azonban ismerte a fenti módszert, így elhatározta, hogy a férfi távollétében azzal próbál meg pénzhez jutni.

Tervébe bevonta a férfi édesanyjának testvérét is, akinek a nevére telefonokat rendeltek.

Amikor a férfi szabadult, csatlakozott az élettársa és nagynénje által megkezdett tevékenységhez.

A vádlottak mások személyes adatainak felhasználásával interneten illetve a telefonos
ügyfélszolgálaton keresztül előfizetői szerződést kötve nagy értékű mobiltelefonokat rendeltek, ezeket futárszolgálat szállított a megadott címre, ahol a vádlottak valamelyike vette át a készülékeket.

A vádlottak a szerződések megkötésekor sem kívánták az abban foglaltakat teljesíteni,
kizárólag a telefonok megszerzése volt a céljuk, így a telefontársaságot megtévesztve közel 2 millió forint kárt okoztak.

A vádlottak más személyek adatait felhasználva kötötték az előfizetői szerződéseket,  a jogosultak tudta és beleegyezése nélkül. Mivel ez a sértetteknek jelentős érdeksérelmet okozott, így az ügyészség a vádlottakat személyes adattal visszaélés vétségével is vádolja.

Forrás: Baranya Megyei Főügyészség