Csaknem ötezren pályáztak Baranyából hűtő- és mosógépek cseréjére

2019. január 07. hétfő 16:46

Csaknem ötezren pályáztak Baranyából hűtő- és mosógépek cseréjére

Novemberben indult újra az Otthon melege program, amelynek keretében a nemzeti kormány ezúttal összesen ötmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a háztartási nagygépek cseréjére. A korábbi kiírásokhoz hasonlóan hatalmas volt az érdeklődés, Baranyából csaknem ötezer, Pécsről több mint kétezer pályázat érkezett be.

Az elmúlt években országosan körülbelül 200 ezer otthon energetikai korszerűsítéséhez járult hozzá az Orbán-kormány az Otthon melege programon keresztül. Tavaly novemberben ismét megnyílt a pályázati lehetőség, ezúttal a háztartási nagy gépek - mint például a hűtőszekrény vagy a mosógép - cseréjéhez lehetett támogatást igényelni. Először összesen kétmilliárd forintot szántak erre a célra, ám a jelentős érdeklődés miatt ötmilliárd forintra emelték a keretet.

A baranyaiak éltek a lehetőséggel. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Kommunikációs Főosztálya arról tájékoztatta lapunkat, Baranyából 4911, ezen belül Pécsről 2044 darab pályázat érkezett be. Ez azt jelenti, hogy a megyéből csaknem 206 millió forint összegű támogatásra nyújtottak be igényt.

Cél a környezetvédelem és a karcsúbb számla

Az Otthon Melege program célja, hogy a pályázók a támogatásnak köszönhetően olyan hűtőt, fagyasztót, valamint mosógépet szerezhessenek be, amelyek hozzájárulnak a rezsiszámlák csökkentéséhez, valamint a környezetvédelemhez.
A minisztérium számításai szerint attól függően, hogy milyen energiaosztályú berendezést választ egy család, évente akár 12-20 ezer forint megtakarítás is elérhető.

Mint megtudtuk, egyelőre országosan 20 ezer igényléssel kapcsolatban született döntés. Az első körben támogatásban részesített pályázatok száma Baranya megyében 1325, Pécsett 605 darab, így a megyébe eddig nagyjából 56 millió forint támogatás érkezett. Ez az összeg a közeljövőben emelkedni fog a további igénylések elbírálását követően.

Az érintettek a napokban kapták meg az értesítést. Az energiafelhasználás tekintetében az úgynevezett A+ kategóriába tartozó nagygépek esetében háztartásonként legfeljebb 25 ezer, az A++-ban 40 000, az A+++ osztályban pedig 45 ezer forint támogatásra lehetett igényt benyújtani. Fontos kitétel volt, hogy az összeg nem haladhatja meg az adott nagygép vásárlás időpontjában érvényes bolti árának ötven százalékát.

Az ITM érdeklődésünkre közölte, a támogatást a miniszteri döntés után, az erről szóló elektronikus okirat kézhezvételét követően lehet érvényesíteni. Az igénylők és az állam között a pályázat kapcsán nincs pénzmozgás, a készülék megvásárlásakor a megítélt összeggel csökkentett vételárat kell kifizetni az üzletben.

 

Képünk illusztráció.

Palotás Péter - Fotó: pixabay.com