Csaknem hatmilliárd forintból épül új, országos közforgalmú kikötő Mohácson

2020. július 04. szombat 10:01

Csaknem hatmilliárd forintból épül új, országos közforgalmú kikötő Mohácson

Kiválasztották a kivitelezőt, így megkezdődhet a már évekkel ezelőtt előkészítés alatt álló beruházáshoz megvalósítása. Partfal- és útépítési munkálatokat, valamint közműépítést végeznek, továbbá a térvilágítási hálózat is kiépül a határkikötől délre eső Duna-szakaszon. 

 

Az uniós közbeszerzési tájékoztatóban megjelentek szerint a Platina-Bau Zrt. lett a nyertese kivitelező kiválasztását célzó eljárásnak, így ez a cég építheti meg 5,8 milliárd forintból Mohácson az új országos, közforgalmú kikötőt.

A határkikötőtől délre, a város felé eső területen utakat építenek, a hajók be- és kirakodására alkalmas kikötőállásokat alakítanak ki, kiszolgáló-épületeket és egy 787 négyzetméteres raktárcsarnokot emelnek.

A nagyszabású beruházás előkészítése évekkel ezelőtt elkezdődött: az önkormányzat mintegy százmillió forintot nyert el a kivitelezést megelőző tanulmányok elkészíttetésére, a szükséges vizsgálatok elvégezésére, így a beruházásról döntő kormányhatározatot követően ezekre már nem kellett várakozni.

A képviselő-testület még 2016-ban döntött a beruházáshoz szükséges önerő, 294 millió forint biztosításáról, az összeget a fejlesztési tartalékból állja a város.

- Több éve elkezdett munkánk van abban, hogy a városnak megfelelő ipari befektetési területei legyenek és ezen belül is a Dunán kereskedelmi kikötő létesüljön. Egyebek mellett a megszerzett Duna-parti szakaszon létesíthettük a határkikötőt, és mostanra nyílt lehetőség ugyanott Mohács és Dél-Dunántúl egészének a gazdasági fejlesztését szolgáló darabáru kikötő megvalósítására is - nyilatkozta 2016-ban a Mohácsi Újság.hu-nak Szekó József, Mohács néhai polgármestere.

- A 2000-es években tervbe vett kikötő beruházását módszeresen előkészítve pályázati forrásokból elkészíttettük egy konténer- és darabáru rakodására alkalmas közforgalmú kikötő, valamint egy logisztikai bázis terveit - fogalmazott Szekó József, aki hozzátette, várhatóan a Dél-Dunántúl több szállítmányozója is igénybe veszi majd a kikötő szolgáltatásait, mivel a konténerek, valamint egyéb darabáru ki- és berakodását daruk segítségével elvégezve a kikötőből a világ bármely részébe el tudja juttatni a termékét hajóval.

A beruházás része a vasútvonal- és az útcsatlakozás korszerűsítése, valamint a kikötői irányító épülettel bezárólag a teljes parti infrastruktúra kiépítése is.

Képünk illusztráció.

 

M. B. - Fotó: Pixabay.com