Csaknem ezernégyszázan öltenek majd maszkot a három hét múlva kezdődő busójáráson

2018. január 18. csütörtök 11:03

Csaknem ezernégyszázan öltenek majd maszkot a három hét múlva kezdődő busójáráson

A városházán a napokban tartott megbeszélésen elhangzott, a február 8-án kezdődő busójáráson negyvenkilenc busócsoport szervezésében több mint 1350-an maszkás űzi majd a telet. Harmincnál is több helyszínen nyolcvannégy program várja a vendégeket. 

Ugyan nem a rekordok hajhászása, hanem a hagyomány ápolása, megismertetése a célja a busójárás szervezőinek, a jelek szerint idén újra több csúcs is megdőlhet. Minden eddiginél több, csaknem ezernégyszáz maskarás veszi ki részét a télűzésből, s akár százezer látogató is felkeresheti a három hét múlva, február 8-én kezdődő télűzésen.

A szervező önkormányzat, az érintett hatóságok, szervezetek, intézmények és persze a busócsoportok képviselői már hónapok óta egyeztetnek a programokról, a részletekről. A legutóbbi megbeszélésre a napokban került sor, amelyen elhangzott, idén negyvenkilenc busócsoport gondoskodik a hangulatról.

Az öt napon át tartó rendezvény programját ugyancsak véglegesítették: több mint 30 helyszínen nyolcvannégy - többségében ingyenes - program várja a mohácsiakat és a vendégeket.

A kínálatot tartalmazó, új grafikai elemekkel színesített műsorfüzetből ötezer példány készítenek, a kiadvány hamarosan utcára kerül.

Ezekből kedvcsinálónak csak néhányat emelünk ki, a teljes kínálat folyamatosan megtalálható lesz hírportálunkon.

Kisfarsangkor, azaz csütörtökön az Ifjúsági Centrumban tartják az első rendezvényt, majd három órakor indul a gyerekek felvonulása a Sokac-körtől. A Széchenyi-téren gyermek tánc- és busócsoportok bemutatóját láthatják az érdeklődők.

Pénteken tíz órakor a Nemzetközi Farsangi Dudástalálkozóval indul a nap, délután a Széchényi és a Deák téri szabadtéri színpadon busócsoportok és zenekarok mutatkoznak be, folk-rock koncertet is rendeznek.

Szombaton délelőtt a belvárosban kinyit a népművészeti- és kézműves vásár. A Busóudvarban látványfőzés közben ismerkedhetünk Mohács ízeivel, s közben zenekarok szórakoztatják a közönséget. Négy órától a Zora tánccsoport bemutatója, majd táncház lesz a Széchenyi téren, ahol a zenéről a Poklade zenekar gondoskodik, akárcsak a Schneider Lajos Művészeti Iskolában este nyolc órakor kezdődő Sokac-bálban.

Farsangvasárnap, a busójárás fő napján délután fél egytől a Sokac-révben tánccsoportok, dudások és busók bemutatói lesznek láthatók, majd csónakkal átkelnek a busók a Dunán. A busócsoportok felvonulása délután kettőkor indul a Kóló térről, majd kezdődik az estig tartó szabad farsangolás és mulatság a belvárosban. A Széchényi téren állított máglyát öt órakor gyújtják meg.

A zárónapon, kedden délután három órakor a Kóló térről indul a busócsoportok felvonulása. Fél ötkor a Zora néptáncegyüttes lép fel a Széchényi téren, fél hatkor gyújtják meg a máglyát és égetik el a telet jelképező koporsót.

M. B.